fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Uređen spomenik rudarima

15.03. 2014. UREĐEN SPOMENIK RUDARIMA | 15.03. 2014. UREĐEN SPOMENIK RUDARIMA

Članovi Društva prijatelja manastira Hilandara i Srbskog sabranja „Baštionik“ su u subotu, 15.03. 2014. uredili spomen obilježje pobijenih rudara,rudnika „Rakovac“ u Rakovačkim barama kod Banjaluke. Ovo spomen obilježje nalazi se nedaleko od mjesta gdje ne nekad bio ulaz u rudnik. Rudari su mučki pobijeni 7.02.1942. godine.

Dvije satnije Druge tjelesne bojne poglavnika NDH Ante Pavelića ubile su u jutro toga dana, u selima Drakulić, Šargovac i Motike i rudniku Rakovac godine najmanje 2 300 Srba, od kojih je 550 djece. Ovaj zločin izvršen je isključivo hladnim oružjem, bez ijednog ispaljenog metka, a prethodno je srpsko stanovništvo obavješteno da će mu dodijeliti hranu i da ne napušta svoje domove.

Zaboljela nas je nebriga i sramotan odnos prema našim spomenicima, pa smo odlučili da sami uredimo ovo spomen obilježje. Jer zaborav i nebriga je najgora ljudska osobina, a mi se staramo da ne zaboravimo Srpske Mučenike. Planiramo da postavimo novu spomen ploču i da na mjestu gdje je nekad, na vrhu spomenika, bila petokraka, postavimo krst, jer su pobijeni rudari bili Srbi, a ne članovi Komunističke partije.  Ovo je samo jedna u nizu akcija koje naša udruženja samostalno ili zajedno planiraju uraditi, istakao je Nebojša Simić, član oba udruženja.

Tekst i fotografije: DUŠAN BORKOVIĆ

 

Vezane vijesti:

Sjetimo se 7. februara 1942.

Stradanje Srba se nikada ne smije zaboraviti. Drakulić, Šargovac i Motike

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: