Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Uništavanje Spomen hrama i moštiju prebilovačkih novomučenika

Prebilovci
Prebilovci

Uništavanje Spomen hrama sa kriptom, sarkofagom i kostima hiljada žrtava hrvatskih zločina, kao i seoskog groblja i naselja Prebilovci je bilo dio zločinačkog plana koji koji je ostvarivan u ratu protiv Srba na prostoru bivše Jugoslavije u poslednjoj deceniji 20. vijeka.

To potvrđuju i memoari ratnog zločinca Janka Bobetka, objavljeni pod naslovom „Sve moje bitke“, a posebno zapovjest za napad na Prebilovce i hvalospjevna deseteračka pjesma nepoznatog autora, objavljeni u ovoj knjizi.Taj rat se nastavlja i traje i danas samo  drugim sredstvima i usmjeren je protiv  nevinih žrtava srpskog naroda..  Prebilovački mučenici, dva puta ubijani, i dalje su ratna meta, sada preko prikrivanje istina i njegovanja zaborava žrtava. Time bi  i konačno trebalo da budu ubijene.

U toku 2007/08, preko arheologa Aleksandra Ratkovića iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srpske i vojnog stručnjaka za eksplozive pukovnika Milana Rundića, vršeno je otkopavanje i istraživanje zatrpane ruševine Spomen hrama i kripte, u organizaciji udruženja Srpsko nacionalno društvo Prebilovci i pomenutog Zavoda. Nadležni pravosudni organi BiH su se oglušili o zahtjev SND Prebilovci da se izvrši uviđaj mjesta zločina, sa potrebnim vještačenjima.

Prije početka iskopavavanja strahovalo se da se neće naći kosti žrtava, za koje se pričalo da su uništene. Već drugog dana iskopavanja kosti su pronađene, pa se pojavila nada da su one ruševini. Nažalost, poslije otkopavanja mjesta na kome se nalazio uništeni sarkofag, utvrdilo se se da je oko 95% uništeno eksplozivom  ili odnijeto negdje, a da je sačuvamo 5%, uglavnom smrvljenih i izlomljenih ostataka kostiju, od kojih se dio sjedinio sa betnoskom zidovima srušenog hrama.

Nalaz pukovnika Rundića argumentovano govori o pokušaju namjernog uništavanja svih kostiju plastičnim eksplozovom, kao dijelu zločinačkog plana da se unište dokazi o genocidu nad Srbima u NDH, ali i o ponižavanju i teškoj uvredi   srpskog naroda. Puk. Rundić stručno objašnjava zašto ovaj plan nije ostvaren u potpunosti i zašto se dio smrvljenih kostiju u trenutku detonacije stopio sa betonskim zidovima. Rat protiv mrtvih vodio se i na obližnjem seoskom groblju u Prebilovcima, gdje su pored spomenika razarane i grobnice, a kosti umrlih u njima spaljivane.

Ovaj rat protiv mrtvih , među njima i nevino postradale djece i njihovih zemnih ostataka, govori čega se najviše plaše  neprijatelji srpskog naroda. Zato je naša najbolja odbranA uvrđivanje i objavljivanje istine o stradanju, očuvanje uspomene  i obnova svih uništenih spomen obilježja žrtvama hrvatskog zločina genocida.

SND Prebilovci

 

Nacin unistavanja hrama i kostiju prebilovackih mucenikaAcrobat PDF dokument

Izvor: genocide-jasenovac.info

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 08. juli 2012. godine.

Vezane vijesti:

Ustaški zločin nad srpskim narodom u Prebilovcima u Hercegovini (treći deo)

Prebilovci -dva puta ubijeni i zaboravljeni

Ustaški zločin nad srpskim narodom u Prebilovcima u Hercegovini (drugi deo)

POKLONIČKO PUTOVANjE U PREBILOVCE

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: