Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Umro Japanac, simbol bombardovanja Nagasakija(FOTO)

Sumiteru Taniguči, poštar čija fotografija je postala simbolom patnje nakon bacanja atomske bombe na Nagasaki, umro je u 88. godini

Foto Tanjug,AP Photo/Eugene Hoshiko
Foto Tanjug,AP Photo/Eugene Hoshiko

Sumiteru Taniguči, poštar čija fotografija je postala simbolom patnje nakon bacanja atomske bombe na Nagasaki, umro je u 88. godini.

Sumiteru je bio kandidat za Nobelovu nagradu za mir, a preminuo je od raka, prenosi Index.hr.

U vreme napada imao je 16 godina i pretrpeo je strašne opekotine na leđima, od kojih se godinama lečio. U trenutku kada je na Nagasaki bacena atomska bomba, Sumiteru je vozio svoj bicikl na udaljenosti od 1,8 kilometara od epicentra eksplozije.

“Odjednom, ugledao sam bljesak svetlosti u duginim bojama koji je stigao od pozadi, a snažan udar me odbacio na tlo. Kada sam se osvestio, koža na mojoj levoj ruci od ramena do vrhova prstiju je visila poput krpe. Stavio sam ruku na leđa i shvatio da nemam odeće, a na ruci mi je ostala sluzava, izgorena koža”, opisao je na ceremoniji komemoracije za žrtve Nagasakija održanoj 2015. godine.

“Crna tela, glasovi koji zovu upomoć iz srušenih zgrada, ljudi kojima otpada meso i ispadaju utrobe… Ovo mesto postalo je more vatre. Bio je to pakao”, opisao je potresne trenutke nakon bombardiranja Nagasakija.

Postao je jedan od simbola bombardovanja Nagasakija nakon što ga je jedan americki marinac fotografisao dok se oporavljao u bolnici. Fotografija spaljenog mesa na njegovim leđima obišla je svet.

Taniguči se u bolnici lečio tri i po godine nakon bombardovanja, a nakon što je izašao postao je jedan od najvecih zagovornika protiv nuklearnog oružja te je širom sveta govorio o svom iskustvu, piše britanski Gardijan.

“Bojim se da ljudi, posebno mladi, gube interes. Želim da nove generacije zapamte kako nuklearno oružje nikada neće spasiti svet. Verovanje da ce nas nuklearni kišobran zaštititi je iluzija”, porucio je u intervjuu za AFP 2003. godine.

SAD su prvu atomsku bombu bacile na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, pri cemu je preminulo 140.000 osoba. Među njima su i osobe koje su preživele samu eksploziju, ali su posle umrle od posledica radijacije.

Tri dana kasnije, SAD su bacile bombu na Nagasaki, i tada je poginulo 74.000 ljudi, prenosi Index.hr.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: