Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

UMRLA MILjA KAURIN ,ZATOČENICA JASENOVAČKOG LOGORA

Datum objave: petak, 20 aprila, 2012
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

milja-kaurin

Jedna od zatočenica logora Jasenovac, 84-godišnja Milja Kaurin iz sela Murati preminula je u nedjelju, 15.aprila , na Vaskrs.

Milju Kaurin su zajedno sa 14 članova njene porodice odveli u logor Jasenovac. Ustaše su likvidirale devetoro, a preživjelo je petoro ukućana, među njima i trinaestogodišnja djevojčica Milja. Ona je u logoru oslijepljena prinudnim gledanjem u ljetnje sunce.

Pakao kroz koji je u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac, prošla Milja Kaurin, čiji je život bio zatočen u vječitu tamu, pretočio je u dokumentarni film “Sunce i žice”, autor i reditelj Simo Brdar.

“Tukli su me i terali da danju gledam u sunce, noćima u vatru, pa, na kišu. Tako su mi u “Jasenovcu” iscurile oči,” kazivala je Milja.

U svedočenju o preživljenom užasu, Milja Kaurin nikog nije optuživala. Ona opominje. I, ne govori samo o zločinu, nego o svima nama, ravnodušnim na tuđe beznađe i bespomoćnost, a takav je bio život ovestarice. Verujem da je to dodatna snaga  filma, koja udara isto tako jako, kao i
kazivanje o detinjstvu u logoru, u kome su joj uzeli svjetlost, kazao je autor filma Simo Brdar.

Milja Kaurin, sahranjena je na mjesnom groblju u Muratima.

Izvor: dub-radio

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top