Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

UMRLA MILjA KAURIN ,ZATOČENICA JASENOVAČKOG LOGORA

Datum objave: petak, 20 aprila, 2012
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

milja-kaurin

Jedna od zatočenica logora Jasenovac, 84-godišnja Milja Kaurin iz sela Murati preminula je u nedjelju, 15.aprila , na Vaskrs.

Milju Kaurin su zajedno sa 14 članova njene porodice odveli u logor Jasenovac. Ustaše su likvidirale devetoro, a preživjelo je petoro ukućana, među njima i trinaestogodišnja djevojčica Milja. Ona je u logoru oslijepljena prinudnim gledanjem u ljetnje sunce.

Pakao kroz koji je u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac, prošla Milja Kaurin, čiji je život bio zatočen u vječitu tamu, pretočio je u dokumentarni film “Sunce i žice”, autor i reditelj Simo Brdar.

“Tukli su me i terali da danju gledam u sunce, noćima u vatru, pa, na kišu. Tako su mi u “Jasenovcu” iscurile oči,” kazivala je Milja.

U svedočenju o preživljenom užasu, Milja Kaurin nikog nije optuživala. Ona opominje. I, ne govori samo o zločinu, nego o svima nama, ravnodušnim na tuđe beznađe i bespomoćnost, a takav je bio život ovestarice. Verujem da je to dodatna snaga  filma, koja udara isto tako jako, kao i
kazivanje o detinjstvu u logoru, u kome su joj uzeli svjetlost, kazao je autor filma Simo Brdar.

Milja Kaurin, sahranjena je na mjesnom groblju u Muratima.

Izvor: dub-radio

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top