fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Umjesto Tačija, strahuju opet Srbi

Hašim Tači
Hašim Tači

 

Premijer samoproglašenog Kosova Isa Mustafa prijeti srpskim političarima da će završiti u zatvoru, ukoliko se ogluše o primjenu zakona koje je donijel vlast u Prištini.

 

Piše: Neđeljko ZEJAK

Predsjednik samoproglašenog Kosova Atifete Jahjaga spašava Hašima Tačija od odgovornosti pred međunarodnim sudom, tako što je prolongirala odluku o formiranju Zajednice srpskih opština /ZSO/ i omogućila mu da se kandiduje za predsjednika ove fantomske države.

Upućivanjem inicijative da Ustavni Sud da svoj stav o briselskom spoprazumu, Jahjaga nastoji da održi kabinet premijera Ise Mustafe.

Tako se stvaraju zakonski uslovi da ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači dobije pravo da bude biran za predsjednika fantomske države Kosovo i da sa te funkcije sačeka formiranje specijalnog suda za ratne zločine.

Tako bi Tači, najmanje pet godina, izbjegao hapšenje i izvođenje pred specijalni sud, a do tada će „nestati“ i ono malo dokaza o zločinima, uključujući i trgovinu organima Srba, kao i odgovornosti Tačija, Fatmira Limaja, Ramuša Haradinaja, Azema Sulje, Agima Čekua, Sulejmana Selimija, Samija Ljuštakua i još nekih vođa OVK.

Dok traje prepucavanje o ZSO, u stvarnosti je prisutno ucjenjivanje, pa čak i direktne prijetnje srpskom narodu, hapšenjima i podizanjem optužnica za „ugrožavanje ustavnog poretka Kosova“.

Isa Mustafa prijeti predsjednicima privremenih vijeća srpskih opština, načelnicima okruga, direktorima javnih srpskih ustanova i gradonačelnicima opština sa većinskim srpskim stanovništvom da će završiti u zatvoru ukoliko se ogluše o primjenu zakona samoproglašenog Kosova.

Opšta je ocjena da vlada iz Prištine koči formiranje ZSO, na šta ukazuje i Ljubomir Marić, predsjednik Upravljačkog tima za formiranje ZSO.

On napominje da se tvrdnjama da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja nastoji unijeti dodatni strah kako bi bilo podstaknuto novo raseljavanje Srba, posebno onih nastanjenih u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Srpski nacionalni forum /SNF/ ocjenjuje da Beograd nije trebalo da prihvati gašenje MUP-a i civilne zaštite dok ne zaživi Sporazum o zajednici opština sa većinskim srpskim stanovništvom i dok se ne preciziraju ovlaštenja ZSO, koja će, kako tvrde vlasti Srbije, ipak imati izvršne funkcije.

Priština sada tvrdi da je Srbija, prihvatajući da Srbi sa sjevera Kosova učestvuju na zborima za kosovske institucije po albanskim normativima – prihvatila i uspostavljanje ustavnog poretka i institucije samoproglašenog Kosova na teritoriji četiri opštine sjeverno od Ibra.

Kosovo je, u međuvremenu, dobilo članstvo u FIFA, MOK-u SSP sa EU, granične prelaze /Evropska komisija je izdvojila devet miliona evra za uređenje graničnih prelaza/, međunarodni telefonski kod +385…

Srpsko stanovništvo vjeruje da bi jedini odgovarajući korak na ponašanje Prištine bila odluka Srbije da napusti briselski proces i poništi sve do sada dogovoreno.

Profesori sa Prištinskogu Univerziteta, izmještenog u Kosovskoj Mitrovici, napisali su u pismu premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da još jednom razmisli o briselskim sporazumima i izvrši analizu učinka predstavnika Srpske liste u privremenoj vladi samoproglašenog Kosova.

Oni savjetuju da se izvrši kadrovsko jačanje Srpske liste i u proces odbrane srpskih interesa uključe doktori nauka, profesori i intelektualci.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

ZEMAN: HAŠIM TAČI JE RATNI ZLOČINAC

UHAPSITI TAČIJA GDJE GOD SE NALAZIO

ZABRANITI RAD ORGANIZACIJE KOJA JE POZVALA TAČIJA U BEOGRAD

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: