Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Ухапшен српски генерал у пензији Борислав Ђукић

На аеродрому Тиват у Црноj Гори ухапшен jе српски генерал у пензиjи Борислав Ђукић (67) по хрватскоj потjерници за наводни ратни злочин над цивилима током рата у Хрватскоj и рушење бране на Перучи, саопштио jе Документационо-информациони центар “Веритас”.

Борислав Ђукић

Борислав Ђукић      (Фото: sense-agency.com)

Ђукић, коjи jе држављанин Србиjе, ухапшен jе синоћ приликом повратка за Београд, а на истоj хрватскоj оптужници са њим налази се и генерал Ратко Младић, тадашњи командант 9. Книнског корпуса ЈНА.

Ђукић jе био замjеник команданта Главног штаба Српске Воjске Краjине, као и свjедок одбране у процесу против бившег предсjедника СР Југославиjе и Србиjе Слободана Милошевића и Републике Српске Краjине Милана Мартића.

Према документациjи “Веритаса”, Ђукић jе као командант 221. моторизоване бригаде 9. Книнског корпуса ЈНА, тада у чину пуковника, оптужен за рушење бране на Перучи.

Том оптужницом су обухваћени jош и генерали Ратко Младић, тадашњи командант 9. Книнског корпуса ЈНА, генерал Миле Новаковић, тадашњи командант Српске воjске Краjине и маjор Милан Корица, тадашњи командант свих пограничних jединица Милициjе Републике Српске Краjине.

Оптуженима jе већ 1993. одређен притвор, те за њима расписана потjерница коjа jе jош на снази.

Хрватска оптужница из 1995. године генерала Ратка Младића и остале терети за ратни злочин против цивилног становништва почињен у jануару 1993. године.

Према тоj оптужници, генерали Младић и Новаковић издали су 28. jануара 1993. године налог Ђукићу и Корици, а они своjим потчињенима, да се постави велика количина експлозива и тако брана на Перучи припреми за рушење.

Постављено jе око 30 тона експлозива, након чега су, како се наводи у оптужници, налогодавци повукли своjу воjску с тог подручjа, а експлозив активиран индуктором и детонираjућим штапинима.

Због експлозиjе jе дошло до урушавања и оштећења бране, односно рушења торња на брани, а настала штета проциjењена jе на 25,55 милиона тадашњих њемачких марака.

У оптужници се наводи да jе, захваљуjући правовременоj интервенциjи радника ХЕП-а, сприjечен “циљ рушења бране – потпуно потапање и довођење у опасност живота више од 50.000 становника градова Сиња, Триља и Омиша смjештених низводно од риjеке Цетине.

Име Борислава Ђукића налази се на списку Тужилаштва Хрватске процесуираних за ратне злочине пред хрватским правосуђем, коjи jе приjе двиjе године достављен и Министарству правде Србиjе.

У том документу поред његовог имена стоjи да jе истрага против његове групе отворена 1993, а оптужница подигнута 13. децембра 1995. због кривичног дjела ратног злочина против цивилног становништва и да се поступак води пред Жупаниjским судом у Сплиту.

Генерал Ђукић, бивши замjеник команданта Главног штаба Српске Воjске Краjине, аутор jе књиге “Разбиjање Југославиjе: мjесто и улога Хрватске”, коjа jе обjављена 2008. године у издању Српског културног друштва “Зора”.

Сам аутор jе обjаснио да jе подстрек за писање књиге добио као свjедок одбране у процесу против бившег предсjедника СР Југославиjе и Србиjе Слободана Милошевића и Републике Српске Краjине Милана Мартића, а додатни мотив jе био да свjедочи о догађаjима коjи временом падаjу у заборав.

На основу међународних потjерница коjе jе расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свиjета jе до сада ухапшен 151 Србин из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од коjих су 49 изручени у Хрватску.

Од укупног броjа изручених до сада jе против њих 18 поступак обустављен или jе оптужба одбиjена, углавном након преквалификациjе дjела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вриjеме проведено у притвору.

“Веритас” напомиње да оволики броj обустава поступака против лица са Интерполових потjерница указуjе и на злоупотребу Интерпола, коjи врши Хрватска.

Извор: Радио Телевизиjа Републике Српске

 

Везане виjести:

УСКОРО ЗАХТЈЕВ АУСТРАЛИЈИ ЗА ИЗРУЧЕЊЕ ЈАПРАНИНА?

УХАПШЕН СРБИН ЧЕДОМИР ВУКАДИН – Jadovno 1941.

УХАПШЕН 80-ГОДИШЊИ СРБИН МИЛЕ ДАКИЋ – Jadovno 1941.

ПО ИНТЕРПОЛОВОЈ ПОТЈЕРНИЦИ УХАПШЕН ЈОВАН ОГАР …

У ХРВАТСКОЈ СВАКИ СРБИН МОЖЕ БИТИ ХАПШЕН – Jadovno …

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: