fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ugašena ognjišta

Prebilovački mučeniciDesetogodišnjica postojanja zavičajnog portala Prebilovci – selo na internetu obilježena je elektronskom knjigom ”Ugašena ognjišta”. Knjiga predstavlja doprinos kulturi sjećanja o stradanju naroda u Prebilovcima 1941. godine. E-book pojavila se o Savindanu 2017. godine.

U svjetskim relacijama dubina i širina zločina u ovom selu moguće je uporediti jedino sa stradanjem češkog sela Lidice. 

U Prebilovcima, mnogoljudnom selu, na početku Drugog svjetskog rata, iz čak 61 porodice niko nije preživio. Iz tih familija likvidirano je 227 čeljadi – za hercegovačke prilike čitavo jedno selo.

Priređivači ”Ugašenih ognjišta” koristili su autentične izjave preživjelih Prebilovčana koje su date poslije Drugog svjetskog rata Državnoj komisiji za utvrđivanje zločina kao i druge arhivske izvore, pomenik žrtava Srpske pravoslavne crkve i jedan broj publiicističkih radova.

”Ugašena ognjišta” donose pregled članova svake od 61 likvidirane porodice po starosti u vrijeme pogibije i mjestu gdje su likividirane.

Pronađeno je i objavljeno 28 fotografija nedužnih žrtava koje je, u međuvremenu, SPC kanonizovala. Zahvaljujići obimnoj građi koja je objavljena na zavičajnom portalu bilo je moguće publikaciju obogatiti kratkim zapisima, minijaturama o selu, ljudima i vremenu u kojem su živjeli. Uz to čitaocima knjige, koju je pripremio za objavljivanje i grafički rješio Predrag Spasojević omogućeno je da, iz knjige, otvore jedan broj linkova, svojevrsnih fusnota do produbljenijih priča o nekadašnjim stanovnicima Prebilovaca.

Ove jedinstvene fusnote u knjizi su obilježene braon bojom. Dovoljno je da se klikne na obojeni tekst i pojaviće se novi tekst. Knjiga ”Ugašena ognjišta” donosi i desetak dokumentarnih fotografija iz Prebilovaca.

”Ugašena ognjišta” je druga E-book koja se pojavljuje u izdanju portala Prebilovci – selo na internetu. Prije deset godina objavljena je knjiga Milana Tasovca ”Oči u oči” koja je prošle godine doživjela štampano izdanje u tiražu od 1000 primjeraka.

Nadat se da će i ”Ugašena ognjišta” dobiti štampanu verziju.

Kliknite na fotografiju naslovne strane knjige da bi se otvorila knjiga u .pdf formatu:

Ugašena ognjišta

Izvor: Prebilovci selo na internetu

 Više vijesti:

Prebilovci

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: