Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ugašena ognjišta

Datum objave: ponedeljak, 6 februara, 2017
Veličina slova: A- A+

Prebilovački mučeniciDesetogodišnjica postojanja zavičajnog portala Prebilovci – selo na internetu obilježena je elektronskom knjigom ”Ugašena ognjišta”. Knjiga predstavlja doprinos kulturi sjećanja o stradanju naroda u Prebilovcima 1941. godine. E-book pojavila se o Savindanu 2017. godine.

U svjetskim relacijama dubina i širina zločina u ovom selu moguće je uporediti jedino sa stradanjem češkog sela Lidice. 

U Prebilovcima, mnogoljudnom selu, na početku Drugog svjetskog rata, iz čak 61 porodice niko nije preživio. Iz tih familija likvidirano je 227 čeljadi – za hercegovačke prilike čitavo jedno selo.

Priređivači ”Ugašenih ognjišta” koristili su autentične izjave preživjelih Prebilovčana koje su date poslije Drugog svjetskog rata Državnoj komisiji za utvrđivanje zločina kao i druge arhivske izvore, pomenik žrtava Srpske pravoslavne crkve i jedan broj publiicističkih radova.

”Ugašena ognjišta” donose pregled članova svake od 61 likvidirane porodice po starosti u vrijeme pogibije i mjestu gdje su likividirane.

Pronađeno je i objavljeno 28 fotografija nedužnih žrtava koje je, u međuvremenu, SPC kanonizovala. Zahvaljujići obimnoj građi koja je objavljena na zavičajnom portalu bilo je moguće publikaciju obogatiti kratkim zapisima, minijaturama o selu, ljudima i vremenu u kojem su živjeli. Uz to čitaocima knjige, koju je pripremio za objavljivanje i grafički rješio Predrag Spasojević omogućeno je da, iz knjige, otvore jedan broj linkova, svojevrsnih fusnota do produbljenijih priča o nekadašnjim stanovnicima Prebilovaca.

Ove jedinstvene fusnote u knjizi su obilježene braon bojom. Dovoljno je da se klikne na obojeni tekst i pojaviće se novi tekst. Knjiga ”Ugašena ognjišta” donosi i desetak dokumentarnih fotografija iz Prebilovaca.

”Ugašena ognjišta” je druga E-book koja se pojavljuje u izdanju portala Prebilovci – selo na internetu. Prije deset godina objavljena je knjiga Milana Tasovca ”Oči u oči” koja je prošle godine doživjela štampano izdanje u tiražu od 1000 primjeraka.

Nadat se da će i ”Ugašena ognjišta” dobiti štampanu verziju.

Kliknite na fotografiju naslovne strane knjige da bi se otvorila knjiga u .pdf formatu:

Ugašena ognjišta

Izvor: Prebilovci selo na internetu

 Više vijesti:

Prebilovci


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top