Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Udžbenici u Hrvatskoj o žrtvama Srbima: “Sami za to krivi”

Datum objave: utorak, 5 marta, 2019
Veličina slova: A- A+

Hrvatski udžbenici za osnovnu i srednju školu većinom i dalje prikazuju Srbe kroz negativne stereotipe stvorene 1992. godine, piše časopis “Historijski zbornik”

 

Pored negativnih stereotipa, primetni su i trendovi odmicanja od njih, piše u najnovijem broju ovog naučnog časopisa.

Autor članka Domagoj Švigir uočava dve faze u nastanku stereotipa, od kojih prva počinje 1992, kad je stvorena ratnička slika o prošlosti odnosa Hrvata i Srba, a druga od 1996, kada se uvode paralelni udžbenici u nastavu, prenosi hrvatska novinska agencije Hina.

To nije obezbedilo automatsko povlačenje udžbenika koji zloupotrebljavaju istoriju, ali je, navodi autor, omogućilo pojavu onih koji počivaju na naučnom pristupu prošlosti i nastavi istorije.

Prema autoru, prva grupa udžbenika stvara izrazito negativne stereotipe pomoću generalizacije, diskriminacije i sukobljavanja “nas” i “njih”. Ključni sintetski pojam u oblikovanju slike o Srbima postaje “velikosrpska hegemonija” , a čak i kad se govori o žrtvama Srbima, kaže se da su “sami za to krivi”, navodi autor.

On u tom kontekstu podseća na izjavu bivšeg direktora Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića da je “Domovinski rat tema koja ne sme i ne može biti interpretirana na različite načine”.

Što se tiče druge grupe udžbenika, oni pokušavaju da prikažu Srbe uravnoteženije, odmerenije, s više uvažavanja. Oni su, navodi autor, nastojali da prate evropske dosege u kriterijumima za odabir udžbeničkog sadržaja, kao i u metodici istorije, pristupajući sadržajima kritički.

Švigir, međutim, upozorava da je problem nastavni plan i program koji udžbenik mora pokriti, pa ostaje malo mogućnosti za inovaciju.

“Historijski zbornik” je časopis Društva za hrvatsku povjesnicu koje neprekidno deluje od 1947. i najstarije je strukovno društvo u Hrvatskoj.

Izvor: BETA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top