Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Уџбеници у Хрватској о жртвама Србима: “Сами за то криви”

Датум објаве: уторак, 5 марта, 2019
Величина слова: A- A+

Хрватски уџбеници за основну и средњу школу већином и даље приказују Србе кроз негативне стереотипе створене 1992. године, пише часопис “Хисторијски зборник”

 

Поред негативних стереотипа, приметни су и трендови одмицања од њих, пише у најновијем броју овог научног часописа.

Аутор чланка Домагој Швигир уочава две фазе у настанку стереотипа, од којих прва почиње 1992, кад је створена ратничка слика о прошлости односа Хрвата и Срба, а друга од 1996, када се уводе паралелни уџбеници у наставу, преноси хрватска новинска агенције Хина.

То није обезбедило аутоматско повлачење уџбеника који злоупотребљавају историју, али је, наводи аутор, омогућило појаву оних који почивају на научном приступу прошлости и настави историје.

Према аутору, прва група уџбеника ствара изразито негативне стереотипе помоћу генерализације, дискриминације и сукобљавања “нас” и “њих”. Kључни синтетски појам у обликовању слике о Србима постаје “великосрпска хегемонија” , а чак и кад се говори о жртвама Србима, каже се да су “сами за то криви”, наводи аутор.

Он у том контексту подсећа на изјаву бившег директора Агенције за одгој и образовање Винка Филиповића да је “Домовински рат тема која не сме и не може бити интерпретирана на различите начине”.

Што се тиче друге групе уџбеника, они покушавају да прикажу Србе уравнотеженије, одмереније, с више уважавања. Они су, наводи аутор, настојали да прате европске досеге у критеријумима за одабир уџбеничког садржаја, као и у методици историје, приступајући садржајима критички.

Швигир, међутим, упозорава да је проблем наставни план и програм који уџбеник мора покрити, па остаје мало могућности за иновацију.

“Хисторијски зборник” је часопис Друштва за хрватску повјесницу које непрекидно делује од 1947. и најстарије је струковно друштво у Хрватској.

Извор: БЕТА

ПОКОЉ - Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.
ПОКОЉ – Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top