fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Udruženje zatočenika i potomaka: Otvoreno pismo u vezi sa brojem žrtava logora Jasenovac (2006)

Preživeli zatočenici logora Jasenovac pitaju se ko sme da ima pravo da na sebe preuzme odgovornost i da imenuje samo 81 hiljadu žrtava, a sve ostale prekrije tamom zaborava.

Sprovođenje ljudi u logor Jasenovac (Foto: Vikipedija)

UDRUŽENjE ZATOČENIKA I POTOMAKA
ZATOČENIKA LOGORA GENOCIDA U
NEZAVISNOJ DRŽAVI HRVATSKOJ 1941-1945. GODINE

Broj: 10/2006-1
B e o g r a d
25.02. 2006. godine
Tel: 2764-942, 2645-929

Predmet: Otvoreno pismo u vezi broja žrtava logora Jasenovac

Kako se žrtve logora Jasenovac stalno minimizuju, a naročito u poslednje vreme, Udruženje zatočenika i potomaka zatočenika logora genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine, ovim putem želi da ukažu na te pojave i predlože da odgovarajući organi, organizacije, institucije, udruženja i drugi nadležni i zainteresovani o ovom pitanju daju svoj doprinos i da se pravom istinom upozna široka javnost.

Poznato je građanima Srbije da je u Hrvatskoj, već duže vreme, sporan broj žrtava logora Jasenovac.

Od pojave dr Franje Tuđmana na političkoj sceni, broj žrtava logora Jasenovac je minimiziran i spušten ispod svake granice civilizovanog odnosa prema žrtvama. Tako npr. Franjo Tuđman u časopisu ““Start“” broj 582, od 11.05.1991. godine navodi:

„Trideset tisuća žrtava odražava objektivnu sliku ukupnog jasenovačkog zločina. Ja sam negdje zapisao trideset i pet tisuća, radi mogućeg kasnijeg usaglašavanja”.

Četrdeset godina kasnije (24. aprila 2005), premijer Republike Hrvatske, Ivo Sanader usaglašava sa Slavkom Goldštajnom,  predsednikom Saveta Spomen područja Jasenovac, da u logorima Jasenovca nije bilo više od 80- do 90 hiljada žrtava.

U Donjoj Gradini, 17. aprila 2005. Godine, Dragan Čavić, predsednik Republike Srpske kaže da je u Jasenovcu likvidirano 700 hiljada zatočenika. Ovo saopštenje dr Sanader je okarakterisao kao LAŽ.

U emisiji TV BK  “Klopka“, od 25. januara 2006. godine, saznaje se da će u novoj postavci Memorijalnog muzeja Jasenovac biti postavljene ploče sa imenima i prezimenima jasenovačkih žrtava.

Muzej žrtava genocida ima registrovano samo 81 hiljadu žrtava Jasenovca, a pri tome i pre svega, ne kaže se kako se došlo do ovih podataka. Preživeli zatočenici logora Jasenovac pitaju se ko sme da ima pravo da na sebe preuzme odgovornost i da imenuje samo 81 hiljadu žrtava, a sve ostale žrtve prekrije tamom zaborava. To bi bio primer bez presedana nepoštovanja nevinih žrtava, kojih je bilo u ogromnom broju i na stotine hiljada svih uzrasta, od tek rođenog deteta pa nadalje.

U izveštaju Jugoslovenske državne komisije za utvrđenje zločina okupatora i njegovih pomagača, dostavljen Međunarodnom vojnom sudu u Nirnbergu, decembra 1945. godine, navodi se da je u logoru Jasenovac pogubljeno najmanje 600 hiljada zatočenika (korišćeni nemački izvori i zaplenjena ustaška arhiva).

Prema podacima Zemaljske komisije Hrvatske iz 1945. godine u Jasenovcu je umoreno zatočenika-žrtava fašizma 500– 600 hiljada žrtava. Ukoliko podatak od osamdeset i jedne hiljade jasenovačkih žrtava bude dostavljen iz Srbije, u tom slučaju je podvučena crta i stavljena tačka na broj žrtava, koje priznaje i srpska strana. Da se poslužimo izrekom gospodina Sanadera to je LAŽ.

Koliko je važno kakav će stav zauzeti srpska strana vidi se iz Zbornika Muzeja Đakovština za 2005. godinu, gde se povodom prikaza jedne knjige o žrtvama Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj doslovno kaže:

Sveukupan broj žrtava Nezavisne Države Hrvatske, posebice Jasenovac, koje autor navodi, više je nego preuveličan, unatoč do danas brojnim utemeljenim istraživanjima i sa hrvatske i sa srpske strane, koja navodi znatno niže brojke.

U pomenutoj knjizi su navedene brojke”objavljene u enciklopedijama, memoarima nemačkih generala, izjavama nemačkih zapovednika logora, zvaničnim podacima Državne i Zemaljske komisije iz 1945. i 1946. godine i uz ime i prezime žrtava. Primera ima jako puno da se zvanični i potpuni podaci i pisana dokumenta od pojedinih zvaničnika Hrvatske nipodaštavaju. Podatke o više stotina hiljada žrtava logora Jasenovac  daje i Sveti Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, institut Jad Vašem u Jerusalimu i brojna pisana dela poznatih i verifikovanih naučnih i javnih radnika, u kojima preovladava broj od 700 hiljada žrtava.

U drugoj Jugoslaviji nije objavljen popis žrtava ustaškog genocida i Nezavisne Države Hrvatske iz političkih i ideoloških razloga. Zbog toga se danas, posle 60 godina ne može usvojiti spisak žrtava koji bi odražavao stvarno stanje.

Preživeli zatočenici i potomci zatočenika mole i zahtevaju od Vlade Republike Srbije, odnosno Predsednika Vlade, Svetog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, Srpske akademije nauka i umetnosti, Ministarstva za kulturu Srbije, istorijskih instituta i drugih da javno saopšte svoj stav i ukazu na štetnost prikaza samo delimičnog broja stvarnih žrtava.

Pozivamo organe, organizacije i udruženja, javna sredstva informisanja koja ne prihvataju obeščašćenje jasenovačkih žrtava da se jave i daju svoj glas u zaštitu nevinih žrtava i čuvanja uspomena na te žrtve.

Udruženje zatočenika i potomaka zatočenika logora genocida NDH predlaže održavanje stručnih i naučnih skupova u okviru okruglog stola i drugih javnih tribina na temu: Broj žrtava logora Jasenovac, već prema tome kako koja organizacija i institucija oceni potrebu i mogućnost da na najbolji način može doprineti toj situaciji.

U Beogradu, 25.02.2006. godine
Smilja Tišma

[u potpisu]

Dostavljeno:

Kabinetu Predsednika republike Srbije
Kabinetu Predsednika Vlade Republike Srbije
Patrijaršiji Srpske Pravoslavne Crkve
Srpskoj akademiji nauka i umetnosti
Institutu za noviju istoriju Srbije
Institutu za savremenu istoriju
Udruženju Srba Hrvatske
Ministarstvu za kulturu Srbije

Izvor: Stanje stvari

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: