fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Učenici „Prosvjetine škole” posjetili Prebilovce

Učenici „Prosvjetine škole” u Prebilovcima
Učenici „Prosvjetine škole” u
Prebilovcima

Protekle subote, predviđene za nastavne aktivnosti u okviru „Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture”, učenici i nastavnici, kao učesnici ovog projekta Srpskog prosvetnog i kulturnog društva „Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar, posjetili su Prebilovce, a uz podršku Crkvene opštine mostarske i Crkvene opštine čapljinske. Tokom ovog jednodnevnog izleta, oko sedamdesetoro djece, na putu za Prebilovce posjetili su i Manastir Žitomislić, Počitelj i Hutovo Blato.

Posjetivši najprije Manastir Žitomislić, djeca iz Mostara, Čapljine i Konjica upoznali su se sa bogatom istorijom jednog od najznačajnijih manastira u Hercegovini, a svojevremeno i važnim školskim centrom, o čemu im je govorio monah Konstantin. Na daljem putu za Prebilovce, polaznici ove jedinstvene škole obišli su srednjovjekovni grad Počitelj, na lijevoj obali Neretve, koji se vezuje za period Hercega Stefana Vukčića Kosače. Stigavši u Prebilovce najprije su posjetili nekadašnju seosku školu, u spomen na njene svete mučenički stradale učenike i njihovu svetu učiteljicu Stanu Arnaut, da bi im zatim u Hramu Vaskrsenja Hristovog, o istoriji i vječnosti ovog mjesta govorila vjeroučiteljica Zorica Gojačić. Školski ambijent i radna atmosfera upriličeni su u amfiteatru i eksterijeru prebilovačkog hrama, prilikom čega su učenici osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta svoje utiske pretakali u likovna, poetska i prozna djela. Neposredno pred povratak u Mostar, jednodnevni izlet „Prosvjetine škole” završen je i posjetom parku prirode u Hutovom Blatu.

Više slika možete pogledati ovdje

Izvor: Eparhija Zahumsko Hercegovačka

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: