Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ubistva Srpskih civila u Gospiću – jedan od najstrašnijih zločina

Ubistva više od sto srpskih civila u Gospiću od 16. do 18. oktobra 1991. godine jedan je od najstrašnijih zločina u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije, saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Foto: Arhiva

U saopštenju Koordinacije povodom 27 godina od ovog zločina navodi se da su sredinom oktobra 1991. godine Srbi, koji su na pozive lokalnih hrvatskih vlasti ostali u svojim kućama i stanovima, odvođeni na saslušanja, a većina je i zadržana u zatvorima.

Takozvani Krizni stožer za Liku, na čijem čelu su bili Tihomir Orešković i Mirko Norac, 17. oktobra 1991. godine donio je odluku o likvidaciji srpskih civila.

Zabilježeno je da je Norac tada nekim kolebljivim članovima kriznog štaba, doslovno rekao da, u ime Vlade Hrvatske, moraju činiti stvari koje su dobili u zadatak, te izvršiti egzekucije određenih ljudi.

Prema pravosnažnoj presudi Županijskog suda u Rijeci, zbog ubistva srpskih civila, Orešković je osuđen na 15 godina zatvora, a Norac na deset godina.

U presudi je navedeno da je tog dana iz svojih kuća izvedeno i ubijeno najmanje 50 lica.

Norac je lično ubio ženu starosti oko 50 godina. Kada ga je prilikom strijeljanja srpskih civila jedan od saučesnika u zločinu upitao kako da ubija nevine ljude, Norac je odgovorio: „Ovako“, izvadio pištolj i pucao žrtvi u glavu.

Koordinacija srpskih udruženja ističe da je skandalozno, necivilizacijski i duboko uvredljivo za žrtve, kada se takav zločinac, početkom septembra ove godine, na obilježavanju akcije „Medački džep“, veliča kao junak i državnim protokolom odredi da sjedi u prvom redu sa ministrom odbrane Hrvatske Damirom Krstičevićem i izaslanikom predsjednika Hrvatskog saobara Marinom Kustićem, koji mu u znak poštovanja još i aplaudiraju.

Izražavajući ogorčenje, ova koordinacija, u ime porodica žrtava, pita zvaničnu Hrvatsku da li je moguće da se državna politika Zagreba zasniva na veličanju dokazanih ratnih zločinaca i ratnih zločina počinjenih nad Srbima u ratu od 1991. do 1995. godine, a ne na osudi svih ratnih zločina.

Srpska koordinacija pita i kakva je budućnost društva koje se izgrađuje na sistematskoj mržnji, veličanju zločinaca koji se nisu pokajali za počinjene zločine, niti odrekli ustaštva, kao što je to slučaj sa Norcem.

U saopštenju se ocjenjuje da bježanje Hrvatske od istine i slavljenje zločinaca kao heroja, neće donijeti dobro ni porodicama žrtava, ali ni hrvatskom društvu.

Srpska koordinacija poziva vlast u Hrvatskoj da se distancira od politike veličanja zločina nad Srbima i slavljenja dokazanih ratnih zločinaca kao nacionalnih heroja.

„Jedino to bi bio uvjerljiv dokaz da su vlasti u Hrvatskoj privržene civilizacijskim i evropskim vrijednostima, kao što su vladavina prava, suživot, poštovanje pripadnika drugih nacionalnosti, poštovanje prava žrtava rata i članova njihovih porodica, kao i privrženost trajnom miru u regionu“, navodi se u saopštenju.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:

Navršava se 27 godina od masovnog ubistva Gospićkih Srba

Jadovno u knjizi: Franjo Zdunić Lav: “Kotar Gospić i kotar Peručić u NOB“

Spisak srpskih žrtava rata na području opštine Gospić u vremenu avgust-decembar 1991.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: