fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Убице без надокнаде

Агенција за реституцију тражиће измене Закона о рехабилитацији. Прави се база података са око 30.000 бораца СС трупа и Вермахта

За борце СС Ханџар дивизије неће бити ревизије Фото Бундес
За борце СС Ханџар дивизије
неће бити ревизије Фото Бундес

Око 30.000 имена припадника СС трупа и Вермахта наћи ће се у електронској бази података коју ће до краја недеље завршити Агенција за реституцију, открива за „Новости“ Страхиња Секулић, директор Агенције. У питању су људи чије породице, без обзира не евентуалне судске рехабилитације, неће моћи да добију имовину у поступку реституције, нити она може да им буде надокнађена. Агенција ће такође тражити измене Закона о рехабилитацији, тако да никако не могу да буду рехабилитовани директни починиоци ратних злочина.

Електронска база ће се, каже Секулић, накнадно пунити осталим именима које је својевремено пописала Државна комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача:

– Све чешће добијамо захтеве за реституцију од породица чији су преци били директни починиоци ратних злочина, обласни команданти окупационих снага, људи који су најдиректније учествовали у злостављању других, а које су судови рехабилитовали из процесних разлога. Зато што је било мањкавости у суђењима, а не зато што нису починили злочине. Да бисмо избегли националну срамоту, Агенција ће тражити измене Закона о рехабилитацији – каже Секулић.

По том предлогу, судску сатисфакцију неће моћи да добију они који су директно учествовали у убиствима или злостављању, а претходне рехабилитације таквих биће поништене.

– Несхватљиво је да рехабилитујемо окупаторе сопственог народа, па још и да им враћамо имовину! Многи данас оспоравају документацију Државне комисије за утврђивање злочина окупатора, и самим тим оспоравају страдања наших жртава у Другом светском рату. Играмо се сопственом прошлошћу. Документа Државне комисије су верификовале УН и коришћени су у Нирнбершком процесу – констатује Секулић.

Страхиња Секулић
Страхиња Секулић

У Агенцији истичу да одлично разликују такозване народне непријатеље, који су осуђени или убијени без суђења само да би им била отета имовина и породицама невино страдалих биће враћене некретнине. Исто се односи и на Немце који нису били припадници СС и Вермахта и нису починили злочине.

Међу онима које је суд рехабилитовао је и М. И. из Жабља, за кога је Државна комисија за Војводину утврдила да је за време злогласне мађарске Рације ухапсио Велимира Миличића, кога је мучио све док овај није подлегао повредама, као и да је заједно са окупаторским војницима отерао у општину Драгињу Апић, Миливоја Дунђерског и Зорку Миличић, који су злостављани и мучени, а затим камионом одвезени на Тису, стрељани и бачени у реку. Осуђени је од Дунђерског опљачкао 140 килограма сланине, 25 комада суве шунке и краву вредну 15.500 динара. Суд је прво одбио рехабилитацију за М. И., да би у фебруару био рехабилитован. Упркос томе, захтев за реституцију биће одбијен.

ВАЉЕВСКИ СЛУЧАЈ

МЕЂУ рехабилитованима је и заменик управника логора у Ваљеву Д. Б. Он је у само једном дану учествовао у предаји Гестапу више од 100 људи, који су стрељани на Бањици. Војни суд га је осудио 1945. на смрт стрељањем, а крајем деведесетих савезни војни тужилац поднео је захтев за заштиту законитости, јер је својевремено истражни судија учествовао на главном претресу. Суђење из 1945. враћено је на почетак, суд је констатовао да је човек преминуо и поступак је прекинут, а он остао неосуђен. Наследници су добили 120.000 евра обештећење у реституцији. Реаговао је тек Врховни суд по ревизији и ова реституција је спречена.

Аутор: В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

СС Ханџар дивизија у Француској | Јадовно 1941.

У замци Ханџар дивизије | Јадовно 1941.

Школа у Горажду носи назив по нацистичком СС официру …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: