fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Zagrebu ponovo optužili Srbiju

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović napustio je danas konferenciju u Zagrebu o nestalima, nakon što je u uvodnom izlaganju pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izrekao niz uvreda na račun Srbije i bivše JNA i rekao da sve zlo u regionu dolazi iz Beograda.

Konferencija na temu „Proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka lica nestalih na podrucju Republike Hrvatske“ sazvana je s ciljem ubrzanje procesa traženja nestalih osoba/lica, informisanje članova porodica i šire javnosti o problemima i preprekama koje osporavaju ovaj proces.

U toku uvodnog izlaganja pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, koji ujedno vodi Komisiju zatočene i nestale Vlade Hrvatske Sučić je umesto izveštaja, koji nije bio primeren temi, izrekao brojne uvrede na račun Srbije i njenih organa.

On je, između ostalog, rekao da je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija i da je tada bivša JNA okupirala Hrvatske teritorije i, kako je rekao, izvrsisla brojne teške zločine.

Povod da Odalović napusti konferenciju je bio kada je Sučić rekao da „sve zlo u regionu dolazi iz Beograda“.

Odalović je rekao da je sramota zloupotrebljavati ovakav skup i da neće dozvoliti da se na ovakav način vređa država Srbija i napustio konferenciju.

Odalović je izjavio da prvenstveno nije u redu da se ovakvi skupovi zloupotrebljavaju jer smo ovde da rešava o sudbinu nestalih lica.

– Ostrašćenost sa kojom je predsednik Komisije govorio o Republici Srbiji je bila toliko izražena da je prisustvovanje takvom skupu, čiji je on ipak bio domaćin, bilo ponižavajuće – rekao je on..

Istakao je da Srbija i dalje ostaje apsolutno posvećena rešenju sudbini nestalih lica i to smatra svojim prioritetom.

– To je humanitarno, civilizacijsko ali i političko pitanje koje se sigurno neće rešavati ovakvim stavovima zvaničnika Republike Hrvatske – kazao je Odalović.

(Tanjug)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: