Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U Zagrebu održana misa za 35 generala NDH

Datum objave: nedelja, 25 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

U bazilici Presvetog srca Isusova u Zagrebu danas je održana misa za 35 generala i pukovnika Nezavisne Države Hrvatske.

Zagreb, Hrvatska (Foto: Sputnik/Maksim Bogodvid)
Zagreb, Hrvatska
(Foto: Sputnik/Maksim Bogodvid)

U letku kojim su građani pozivani na misu stajalo je da je riječ o “hrvatskim mučenicima”, a ne da su u pitanju visoki oficiri koji su u jesen 1945. pogubljeni kao ratni zločinci.

Hrvatski portal Indeks navodi da misa nije pominjana na internet-stranici župe, kao i da u njoj nisu željeli da govore o organizaciji mise.

Misi je prisustvovao i Željko Glasnović, poslanik HDZ-a u prošlom sazivu Sabora.

Antifašistički Vjesnik je istražio ko su neki od spomenutih ustaških časnika za koje je održana misa.

Ustaški general Antun Nardeli zapovijedao je ustaškim snagama u istočnoj Bosni. Zabilježeno je da je svojim vojnicima zapovjedio: “Sve što hoda na dvije noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite”.

Nardeli je kasnije bio jedan od ustaških zapovjednika u napadima na Petrovu goru, gdje je oko 1.800 ljudi uhvaćeno i odvedeno u koncentracione logore.

Josip Šolc, Artur Gustović i Mirko Gregorić bili su zapovejdnici u ofanzivi na Kozaru, u kojoj je ubijeno i internirano više od 50.000 civila.

General Tomislav Sertić predvodio je ekspedicije kojima je primarni cilj bilo uništenje srpskog civilnog stanovništva u Lici. General Slavko Skoliber, zapovjednik Prvog domobransko-ustaškog slavonskog zbora stacioniranog u Novoj Gradiški bio je jedan od najodgovornijih za omogućavanje neometanog rada logora smrti u Jasenovcu.

Njegov zadatak bio je onemogućiti bijeg logorašima, ili pokušaj oslobodilačke akcije partizana.

Prema knjizi “Na suđenju” 1945. godine zaključeno je da Slavko Skoliber snosi jednaku krivicu za sprovođenje ustaškog genocidnog plana kao i njegovi ideološki arhitekti Ante Pavelić i Mile Budak, piše Antifašistički Vjesnik, prenio je Index.hr.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Skandalozna izjava hrvatskog sveštenika: Mi ne treba da se stidimo NDH!

U Zagrebu misa za Hitlerove generale
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top