fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Vukosavcima obilježeno 75 godina od stradanja partizanskog štaba

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović prisustvovao je danas u Vukosavcima, kod Lopara, obilježavanju 75 godina od pogibije pripadnika štaba Prvog majevičkog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović prisustvovao je danas u Vukosavcima, kod Lopara, obilježavanju 75 godina od pogibije pripadnika štaba Prvog majevičkog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda.
Lopare – sjećanje Foto SRNA

„Vlada Republike Srpske je, preko Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, ustanovila niz događaja od republičkog, regionalnog i lokalnog značaja iz Narodnooslobodilačkog rata /NOR/“, rekao je Milunović.

On je dodao da su preduzeti i određeni koraci ka unapređenju položaja SUBNOR-a Republike Srpske, tako da je u prošloj godini SUBNOR dobio status od javnog interesa za Republiku, a time je omogućeno njegovo djelovanje i stabilno finansiranje u narednom periodu.

On je naveo da ovaj odbor prati i tragični događaj koji se desio na majevičkom prostoru, a kakvih je, kaže, nažalost bilo puno.

„Ovi događaji prouzrokovani su razdorom i nejedinstvom političke i ideološke prirode. Ne samo da su u neposrednim sukobima stradali mnogi ljudi, već su prouzrokovane podjele, pa je neprijatelj srpskog naroda počinio daleko veće zločine nego što bi počinio da su Srbi bili jedinstveni“, rekao je Milunović.

On je istakao da najveća pobjeda u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu nije izvojevana na bojnom polju, da najveće pobjeda nije proboj Koridora, ni Mitrovdanske ofanzive, ni odbrana romanijske oblasti nego je najveća pobjeda što je srpski narod sačuvao jedinstvo i nije dozvolio da mu se desi ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić, koji je učesnik NOB-a od 1941. godine i nosilac Partizanske spomenice, rekao je da je odmah 1941. godine partizanski odred sa Majevice vrlo brzo imao 400 ljudi koji su se izjasnili da vode borbu protiv okupatora i njihovih sluga.

„U to vrijeme 20. februara 1942. godine izvršen je napad na štab Majevičkog partizanskog odreda, kada su poginuli komandant odreda, komesar i druga lica koja su bila pri štabu bataljona“, rekao je Gajić.

On napominje da će ovaj događaj živjeti vječno, dok je boraca, njihovih potomaka i poštovalaca.

„Nećemo ga prepustiti zaboravu, a učinićemo sve da ovo područje doživi obnovu“, rekao je Gajić.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić podsjetio je da se svake godine organizuje skup u Vukosavcima na koji redovno dolazi veliki broj ljudi.

„Opština Lopare će njegovati tradiciju svih ratova, pratimo sve događaje koji su obilježili NOB i odbrambeno-otadžbinski rat na prostorima opštine Lopare“, rekao je Ristić i dodao da se sa resornim ministarstvom pregovara o mogućnosti izdvajanja sredstava za obnavljanje spomen-kompleksa u Vukosavcima.

Organizatori obilježavanja sjećanja na stradanje štaba Prvog majevičkog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda organizovali su opština Lopare i SUBNOR, uz podršku Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U selu Vukosavci, 20. februara 1942. godine, četnici su izvršili napad na Štab Majevičkog odreda i ubili 28 boraca.

Među poginulima su bili i narodni heroji Ivan Marković Irac i Fadil Jahić Španac.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: