Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U TRNOVU OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA SA IMENIMA 111 STRADALIH SRPSKIH CIVILA

Datum objave: utorak, 27 septembra, 2016
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+
TRNOVO, 27. SEPTEMBRA
TRNOVO, 27. SEPTEMBRA

U spomen-sobi u porti crkve Svetog Đorđa u Trnovu danas je otkrivena spomen-ploča sa uklesanih 111 imena srpskih civila stradalih tokom proteklog rata, među kojima je najmlađa žrtva imala samo 15 mjeseci.
Zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija rekao je da je na spomen-ploči ispisano 111 imena civilnih žrtava, ali da se prikupljaju podaci za još stradalih koji će naknadno biti upisani.

Prema njegovim riječima, najmlađa žrtva na spisku stradalih civila je petnaestomjesečna beba, a najstarija baka od 94 godine.

Timotija, koji je u ratu izgubio oca i ujaka, istakao je da su članovi porodica stradalih ogorčeni činjenicom da do danas niko nije osuđen za te zločine, kao selektivnim dijeljenjem pravde provosudnih institucija BiH.

“Pravosudne institucije sude samo Srbima. Trnovo je malo mjesto, a po broju stradalih je druga opština u BiH jer je izgubilo oko 300 stanovnika, što je oko deset odsto u odnosu na broj stanovnika”, rekao je Timotija.

Predsjednik Odbora članova porodica nestalih Trnovo i inicijator za postavljanje spomen-ploče sa imenima civila Rade Ivanović rekao da je uvijek teško sjećanje na nevino stradale koje su zvjerski likvidirale prve komšije muslimani.

“Moj otac Boro ubijen je u selu Milje, a nikad nije ništa dužan, niti kriv bio svojim ubicama. Čak naprotiv, pomagao je za života očevima svojih ubica”, rekao je Ivanović.

On je naveo da su osim njegovog oca, Bore Ivanovića, na području opštine Trnovo stradala još 124 nevina, nejaka i nezaštićena civila u selima Ledići, Trebečaji, Desetci, Milje, Barice, Risovići, Pendičići, Presjenica, Tošići, ali i u samom Trnovu od pripadnika takozvane Armije BiH, komšija muslimana.

“U Trnovu je stradalo više od 12 odsto predratne srpske populacije ovog grada tokom juna i jula 1992. godine. Svi su stradali jer su bili nezaštićeni i jer su sva sela bila pod kontrolom muslimanske vojske. Ti ljudi su umirali na mukama, a do danas niko za to nije odgovarao”, dodao je Ivanović.

Jedinice Vojske Republike Srpske su 12. jula 1993. godine oslobodile Trnovo, gdje su zatekle samo zgarišta i ruševine, jer je na tom području 98 srpskih sela uništeno, kao i svi privredni objekti.

Za ratne zločine nad srpskim civilima i borcima na području Trnova još niko nije osuđen, a pred Sudom BiH vodi se proces protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze.

Izvor: SRNA


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top