Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Trnovu obilježene 24 godine od ubistva 124 srpska civila

U Trnovu su danas obilježene 24 godine od stravičnog zločina koji su muslimansko-hrvatske formacije počinile nad srpskim stanovništvom ovog mjesta.

U napadu muslimanskih formacija na Trnovo u julu 1992. godine na najsvirepiji način ubijena su 124 civila, a tijela njih 11 još nisu pronađena.

Među nastradalima je bilo 48 žena i četvoro djece, od kojih je najmlađi Milun Tešanović imao samo 15 mjeseci.

Na veliki pravoslavni praznik Ognjenu Mariju, koji Srbi obilježavaju 30. jula, zvjerski je mučen i ubijen sveštenik trnovskog hrama Nedeljko Popović, a crkva je zapaljena.

U Hramu Svetog Đorđa u Trnovu danas je služen parastos, a u spomen-sobi u porti crkve i kod spomen-obilježja na Rogoju položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće.

Prisustvovale su porodice poginulih srpskih civila i vojnika, njihovi saborci, te predstavnici boračkih udruženja i udruženja porodica poginulih i nestalih, kao i predstavnici vlasti.

Zamjenik predsjednika Organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih lica Trnova Goran Timotija, koji je u ratu izgubio oca i ujaka, konstatuje da 21 godinu od završetka rata nema pravde za 157 srpskih boraca, posebno za 124 nedužna civila stradala na području ove opštine.

“Nemamo pravde za Lediće gdje su ubijeni dijete od 18 mjeseci i baka od 93 godine, za Presjenicu gdje je 7. jula 1992. zaklano 12 starica i staraca”, istakao je Timotija u izjavi novinarima.

Prema njegovim riječima, u BiH na djelu je selektivna pravda, odnosno procesuiraju se ratni zločini samo nad Bošnjacima, dok za stradanja Srba nema sluha.

Ilinka Bjelica iz trnovskog sela Širokari u ratu je ostala bez muža, kojeg su pripadnici hrvatsko-muslimanskih snaga živog sjekli motornom pilom.

“Uhvatili su ga i živog masakrirali, odsjekli su mu dijelove lica i tijela, glavu”, kaže Bjelica i dodaje da nikada neće zaboraviti sliku kada je nakon osam mjeseci i šest dana traganja pronašla muževljeve posmrtne ostatke.

Ilinkin muž ubijen je na svoj 51. rođendan.

Stani Krstović u ratu su poginuli muž i djever te brojna druga rodbina. Ona podsjeća da je Trnovo u ratu izgubilo veliki broj stanovnika, a da je pravoslavni hram u ovom mjestu spaljen. “Trnovo i njegovi stanovnici su zaboravljeni”, dodala je Krstovićeva.

Načelnik opštine Trnovo Nenad Mišović ističe da opštinske vlasti ne mogu same da rješavaju sve probleme porodica stradalih u ratu, uz ocjenu da je potrebna pomoć viših nivoa vlasti.

“Od Dejtona naovamo malo se pomagalo Trnovu”, rekao je Mišović, navodeći da je uz velike ljudske žrtve ovo mjesto pretrpjelo i veliko materijalno stradanje, jer je oko 80 odsto stambenog i privrednog fonda porušeno.

Mišović je apelovao da se pomogne ovoj opštini da bi se zaustavio veliki odliv stanovnika iz Trnova.

U odbrani Trnova život je položilo 157 boraca, a po broju poginulih u odnosu na broj stanovnika Trnovo je druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu.

Jedinice Vojske Republike Srpske su 12. jula 1993. godine oslobodile Trnovo, gdje su zatekle samo zgarišta i ruševine, jer je 98 srpskih sela uništeno, kao i svi privredni objekti.

Za ratne zločine nad srpskim civilima i borcima na području Trnova još niko nije osuđen, a pred Sudom BiH vodi se proces protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze.

Na prevoju Rogoj podignut je spomenik borcima Vojske Republike Srpske iz Trnova, Kalinovika, Gacka i Bileće koji su stradali braneći stanovnike Trnova.

Izvor: SRNA

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: