Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Trebinju predstavnjen projekat Mire Lolić Močević, „Dušu nisu ubili“ (VIDEO)

U Trebinju je predstavljen projekat „Dušu nisu ubili“, koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma i knjige svjedočenja novinarke RTRS-a Mile Lolić Močević i istoriografske monografije „Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku“ profesora Drage Mastilovića, dekana Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Mira Lolić Močević, promocija projekta
Mira Lolić Močević, promocija projekta

Prema mišljenju mnogih istoričara i naučnika, golgotu, koju je prošao srpski narod tokom 20. vijeka, nije prošao ni jedan drugi narod u Evropi, istakla je Mira Lolić Močević.

Zato je cilj ovih knjiga da otrgnu od zaborava stradanje srpskog civilnog stanovništva tokom jednog vijeka i tri rata.

„To je udžbenički dokument, literatura da pokaže i svijetu i nama samima koliko samo stradali. Cilj projekta je da sami to uvidimo. Napravili smo sintezu događaja i zato smo film preveli na engleski, njemački i francuski. Knjiga je prevedena na engleski, mi želimo da ovim projektom upoznamo cijeli svijet“, navodi Lolić Močević.

Na jednom mjestu smo smjestili istoriografsku građu i svjedočenja, jer želimo da pokažemo šta su sve uradili srpskim civilima, ženama, djeci i starima. Civili bi morali biti zaštićeni, a srpske civile nažalost niko nije štitio“, objasnila je Lolić Moćević.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Predstavljen projekat o srpskom stradanju u BiH u 20. vijeku

RTRS počeo snimanje dokumentarnog filma o stradanju Srba …

„Hodočašće Jadovinsko“, autor: Mira Lolić-Močević | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: