Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U svakom kamenu uklesana molitva

Datum objave: četvrtak, 12 januara, 2012
Objavljeno u Hercegovina
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/zavala1.jpg

TREBINjE – Kada putnik namjernik dođe u manastir Svetog vavedenja u Zavali osjeća takvu tišinu i duhovnost, kao da je svaki kamen manastira u sebe ugradio molitve brojnih duhovnika koji su se molili u ovoj svetinji.

Iako se nalazi na samoj ivici Popovog polja, podno planine Ostrog, manastir dominira ovim krajem. Pouzdanih podataka o njegovom nastanku nema, a drevno predanje kaže da se gradnja crkve Vavedenja presvete Bogorodice vezuje za prvog hrišćanskog cara Konstantina. U Drugom svjetskom ratu bogatu zbirku manastira su uništile ustaše. Manastir je često vaskrsavao, a posljednji put od 1996. godine kada se u njega uselio monah, a sada iguman manastira Vasilije.

– U ovom kamenitom kraju je teško živjeti, ali i ovaj kamen simbolizuje nešto jako. A to je Hristos, koga treba da uvedemo u svoje srce, jer on jedini daje život i donosi radost, mir, dobrotu i ljubav – kaže iguman Vasilije i dodaje da iako su okolna sela gotovo bez stanovnika, narod dolazi na službe.

– Ljudi dolaze na molitve, na paljenje badnjaka, na službu, vjerujem da ćemo se u molitvi i dalje okupljati na radost Bogu – kaže iguman Vasilije i dodaje da je u ovom manastiru iskušenik bio sveti Vasilije Ostroški.

I dok se noć polako spuštala niz hercegovačke grede pod kojima je svetinja, čulo se zujanje pčela. Pomalo čudno, u manastirskom dvorištu su tri crvene ruže opstale i odoljele buri koja nosi Popovim poljem sve pred sobom. Iguman Vasilije je pun vjere i nade, baš kao i narod koji se u svetinji okuplja vijekovima.
Čudesna ikona

Prema legendi car Konstantin je ostavio Bogorodičinu ikonu na brežuljku Petkovica sa namjerom da mu zadužbina bude tu podignuta. Drugog dana pronađoše ikonu ispred ulaza u pećinu, na mjestu današnje crkve. Čudesno premještanje ikone ponovi se i sljedeća dva dana, te car uvidje da mu sama ikona pokaza mjesto podizanja zadužbine.

Ratomir Mijanović

Izvor: glassrpske

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top