fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U subotu obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta

U Spomen području „Donja Gradina“ u Kozarskoj Dubici u subotu, 27. januara, biće obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Donja Gradina
Donja Gradina

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta biće obilježan polaganjem vijenaca na spomen-obilježju žrtvama logora Jasenovac i izložbom predmeta, dokumenata i fotografija koji svjedoče o žrtvama ustaških zločina genocida i Holokausta u NDH i njenom najvećem logoru Jasenovac, koji su prikupljeni na osnovu inicijative koja je pokrenuta 2016. godine, saopšteno je iz Spomen-područja „Donja Gradina“.

Iz te javne ustanove je najavljeno je da će u subotu, 27. januara, u 9.00 časova, vijenac na spomen obilježje žrtvama Jasenovca u Donjoj Gradini položiti poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac.

Javna ustanova „Spomen područje Donja Gradina“ pokrenula je inicijativu kojom se iz svih opština Kozare i Potkozarja traže predmeti, dokumenti i stare fotografije stanovništva stradalog u Drugom svjetskom ratu, koje će biti korišćene u budućoj stalnoj postavci Memorijalnog muzeja Donja Gradina.

U zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina. Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Generalna skupština UN je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u Holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Crvene armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic.

Tom prilikom oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: