Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U SRPSKOM TUŽILAŠTVU PRIJAVA ZA “PETROVAČKU CESTU”

Datum objave: ponedeljak, 27 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+
Petrovačka cesta, mjesto zločina iz 1995.
Petrovačka cesta, mjesto zločina iz 1995.

U Tužilaštvu Srbije za ratne zločine predata je krivična prijava za još jedan zločin u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”, a riječ je o raketiranju kolone srpskih civila na Petrovačkoj cesti, kada je ubijeno četvoro djece i šestoro odraslih, piše “Politika”.
Zbog sumnje da su izvršili ratni zločin protiv civila, krivičnom prijavom su obuhvaćeni tadašnji zamjenik komandanta Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane komandant eskadrile i pilot koji je izvršio neposredno vatreno dejstvo 7. avgusta 1995. godine.

Od posljedica rasprskavajućeg dejstva ubojnih sredstava smrtno su stradali Darinka Drča /68/ i njen šestogodišnji unuk Jovan Drča, kao i Mirjana Dubajić /21/, rođeni brat i sestra devetogodišnji Žarko i 11-godišnja Nevenka Rajić, zatim Krstan Vuković /44/ i njegov 13-godišnji sin Darko, i Mirko Stelja /34/ i njegov otac Branko, kao i 83-godišnja Milka Kovačević.

Teže ili lakše ranjeno je oko 50 srpskih civila, među njima je bilo i djece.

Beogradski advokat Dušan Bratić kao dokaz podnosi transkripte sa Brionske sjednice Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske i tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, iz kojih je, kako kaže, jasna genocidna namjera.

On dodaje da je prema načinu djelovanja, vremenskom okviru, mjestu i posljedicama vidljivo da je riječ o koordinisanim akcijama hrvatskog ratnog vazduhoplovstva s ciljem zastrašivanja i ubistva civilnog stanovništva, u skladu sa Tuđmanovom idejom i vojničkim naređenjem sa Brionske sjednice.

“Upravo iz planiranog ostavljanja dva pravca za izvlačenje Srba civila, što se i ostvarilo, proizilazi svest i htenje da se dejstvuje po civilima”, kaže Bratić.

On je dodao da su Brionska sjednica i raketiranje civila na Petrovačkoj cesti i u Svodni idejno povezani i realizacija su Tuđmanove ideje i naređenja “da Srbe treba tako udariti da nestanu i nikada više se ne vrate na svoje”.

Transkripti sa te sjednice, na kojoj je razmatran plan za akciju “Oluja 95”, objavljeni su u Haškom tribunalu na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Na toj sjednici, podsjeća Bratić, Tuđman je rekao da treba riješiti područje Dalmacije i Like, te Banije i Korduna “da se nanesu takvi udarci da Srbi praktično nestanu…”.

Bratić dodaje da kasnije izjave rasvjetljavaju da se to naređenje odnosilo i na vojsku i na civile, i da je Tuđman rekao da je važno ostaviti izlaz da srpski civili pođu, a onda će za njima i srpska vojska, a da se navodno pozivaju da ostanu u Hrvatskoj.

On je napomenuo da se srpska kolona sastojala isključivo od civila, starih i iznemoglih osoba, žena i djece, civilnih putničkih motornih vozila, zaprega, traktora i slično, te da se dio te kolone 7. avgusta zatekao na Petrovačkoj cesti, na putu Bosanski Petrovac-Ključ, u mjestu Kapljuh, selo Bravsko, kada su je bombardovali hrvatski avioni.

Izvor: SRNA


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top