fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

У Србији је све могуће: Наташа Кандић брани Србију од Љубише Диковића!

Наташа Кандић
Наташа Кандић

Против начелника Генералштаба Војске Србије Љубише Диковића и још три особе у току је предистражни поступак Тужилаштва за ратне злочине на основу кривичне пријаве Фонда за хуманитарно право (ФХП), због сумње да су починили ратне злочине и злочине против човечности у селу Резале на Косову 1999. године.

Како пише лист „Данас” у издању од петка, Тужилаштво тренутно проверава наводе из кривичне пријаве, коју је ФХП поднео у октобру, и то “прикупљањем потребних података и обавештења”.

Бивша директорка ФХП-а Наташа Кандић рекла је за “Данас” да Србија има начелника Генералштаба „који наноси велику моралну и политичку штету држави и грађанима”.

„Уколико Србија стварно жели да унапреди владавину права, онда њене институције не могу да воде личности у чији се професионални и морални кредибилитет јавно сумња. У случају начелника Генералштаба, та сумња коју је јавно изнео Фонд за хуманитарно право правно је појачана покретањем предистражног поступка против генерала Љубише Диковића од стране Тужилаштва за ратне злочине, тако да њему више не може помоћи подршка председника Србије, ново одликовање или претња ко ће мене да смени”, рекла је Наташа Кандић.

Село Резала се налази око седам километара јужно од града Србица.

На основу прикупљених доказа, ФХП је утврдио да су 5. априла 1999. припадници Војске Југославије и МУП-а наводно истерали мештане тог села из њихових кућа, а затим убили најмање 41 албанског цивила, од тога 39 у једној масовној егзекуцији.

Према извештају ФХП-а, у масовној гробници у Рудници су пронађена тела 27 жртава убијених у Резали.

Из доказа ФХП-а произлази да је злочин у Резали почињен у оквиру акције војно-полицијских снага под командом 37. бригаде ВЈ којом је тада командовао актуелни начелник Генералштаба Љубиша Диковић.

ФХП је већ два пута јавно оптужио Диковића за ратне злочине. Први пут у свом досијеу “Љубиша Диковић” из 2012. године, а други почетком ове године у досијеу „Рудница”.

Лист подсећа да је Тужилаштво за ратне злочине 2012. године, утврдило да први човек ВС “није пријављен као учесник ратног злочина”, као и да је Министарство одбране најоштрије осудило иступање представника ФХП-а.

Пред Првим основним судом у Београду у току је поступак који је покренуо Диковић против Наташе Кандић због повреде части и угледа, које је последњи пут, када је сведочио Љубиша Диковић, било затворено за јавност.

 

Извор: Intermagazin

 

Везане вијести:

Наташа Кандић и РЕКОМ за милионске донације покушавају од Срба да начине кривце за све ратове и распад СФРЈ

Пљување по Републици Српској

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: