fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Srbiji pokrenut program isplate za preživele u Holokaustu

Svetska jevrejska organizacija za restituciju saopštila je da je u Srbiji pokrenut novi program koji će obezbediti direktna sredstva srpskim Jevrejima koji su preživeli Holokaust u Drugom svetskom ratu, a sada žive širom sveta

Svetska jevrejska organizacija za restituciju saopštila je danas da je u Srbiji pokrenut novi program koji će obezbediti direktna sredstva srpskim Jevrejima koji su preživeli Holokaust u Drugom svetskom ratu, a sada žive širom sveta.

Kako je navela ta organizacija, program je omogućen nakon donošenja zakona prošle godine koji u Srbiji omogućava restituciju „jevrejske imovine oduzete tokom Drugog svetskog rata za koju se nisu javili naslednici“, prenosi AP. U donošenju zakona ključnu ulogu su imale Svetska jevrejska organizacija za restituciju i Federacija jevrejskih zajednica u Srbiji.

Zakon predviđa da srpska vlada isplaćuje po 950.000 evra godišnje 25 godina Federaciji jevrejskih zajednica. Tokom najmanje prvih deset godina petina tog novca biće odvajana za direktno isplatu osobama koje su preživele Holokaust, saopštila je Svetska jevrejska organizacija.

„Ovo je istorijski korak kako bi se pružilo saosećanje i mera pravde ljudima iz Srbije koji su preživeli Holokaust, više od 70 godina nakon što su nacisti proglasili da je Srbija očišćena od Jevreja“, rekao je predsednik operacija Svetske jevrejske organizacije za restituciju Gideon Tejlor za AP .

On je pozdravio spremnost Srbije da se bavi pitanjem jevrejske imovine za koju se nisu javili naslednici, pozivajući i ostale zemlje da slede taj primer.

Prve isplate upravo počinju, programom će biti obuhvaćeno 1.000 preživelih u 27 zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju.

Svetska jevrejska organizacija za restituciju je u saopštenju navela da se preživeli u Holokaustu mogu prijaviti za direktne isplate do kraja jula. U Srbiji danas živi oko 3.000 Jevreja, navodi AP.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Haris Dajč za NEWSWEEK: Staro Sajmište u trouglu zaborava, nepoštovanja i birokratskih sporenja

Četrdeset nekretnina vraćeno jevrejskim opštinama

Donošenje zakona o Starom sajmištu važno za Srbe, Rome i Jevreje

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: