Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U SPOMEN-MAUZOLEJU SRBIMA STRADALIM OD USTAŠA: Ćutanje o žrtvama je još jedan zločin!

Datum objave: nedelja, 18 avgusta, 2019
Veličina slova: A- A+

Na Drini, kod Višegrada, nikao mauzolej koji čeka osvećenje. Dobrotvori Spasoje Albijanić i Miodrag Davidović Daka podigli beleg.

Spomen-mauzolej u Starom Brodu, na Drini, kod Višegrada / Foto V. Mitrić
Spomen-mauzolej u Starom Brodu, na Drini, kod Višegrada / Foto V. Mitrić

Spomen-mauzolej, na Starom Brodu, na Drini, kod Višegrada, posvećen srpskim žrtvama od ustaških zločinačkih ruku u proleće 1942. godine, koji su podigli dobrotvori Spasoje Albijanić i Miodrag Davidović Daka, još samo čeka osvećenje, koje bi trebalo da predvodi patrijarh srpski Irinej, kao i veliku državnu ceremoniju.

Izgradnja i uređenje spomen-mauzoleja su okončani na vreme. Akademik SANU Matija Bećković je živo pratio izgradnju tog belega na Drini i kaže da ga raduje što je posao priveden kraju i što će “na mnogaja leta da svedoči o stradnju nedužnih srpskih, civilnih žrtava, od ustaške ruke, čijem su se divljaštu čudili i nacisti, koji su bili u blizini”.

Bećkovićeve besede, minulih godina, o neviđenoj drami u proleće 1942. godine, kada je iz Sarajeva krenulo 10.000 ustaša s namerom da proteraju i pobiju srpsko stanovništvo koje je izbeglo sa područja Sarajeva, Pala, Olova, Kladnja, Sokoca, Han Pijeska, Rogatice i Višegrada, po kazivanju Spasoja Albijanića, opredelile su njega i njegovog prijatelja Daku Davidovića da žrtvama u čast i spomen podignu ovo veliko uzdarje kraj same vode.

– Dolazili smo, svake godine na Mladence, na godišnjicu stravičnog zločina prema našem narodu, kao i akademik Bećković, da se poklonimo senima nedužnih žrtava, među kojima je bilo najviše dece, žena, staraca – priča Spasoje Albijanić. – Radove smo započeli u jesen prošle godine, dobro su napredovali i pred nama je svetkovina, čiji je pokrovitelj Vlada Republike Srpske.

ZA ovu golgotu vrlo bi bila primerena molitva koju je napisao najčuveniji Hercegovac Jovan Dučić, koja glasi:

“Pomiluj, Svemoćni, nevine što ginu, Tebi su pružili njine čiste ruke; Za tvoju su oni pali veličinu, na tvoj znak prineli sve suze i muke.”

Akademik Bećković, dobrotvor Albijanić i Drago Mirković
Akademik Bećković, dobrotvor Albijanić i Drago Mirković

Akademik Bećković je pohvalio ovo dobročinstvo Albijanića i Davidovića, “kako bi nedužni stradalnici i mučenici dobili dostojan beleg od roda svoga, uz tužnu konstataciju da se o ovome ćutale sve do pre 11 godina, kada je višegradski sveštenik Dragan Vukotić odlučio da prvi put služi pomen žrtvama”.

– Sva čast Albijaniću i Davidoviću, divnim čedima Stare Hercegovine, koji znaju dobro da je svaki zločin veliki, a još je veći onda kad se prikriva, što su minulih decenija činile vlasti u BiH, nažalost, ne samo komunističke, koje su za ovo zlo znale ali su ga stavili na spisak zabranjenih tema – kaže akademik SANU Dragoljub Drago Mirković, koji je bio na susretu dobrotvora i akademika Bećkovića.

Autor: Vladimir MITRIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top