fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U SPOMEN-MAUZOLEJU SRBIMA STRADALIM OD USTAŠA: Ćutanje o žrtvama je još jedan zločin!

Na Drini, kod Višegrada, nikao mauzolej koji čeka osvećenje. Dobrotvori Spasoje Albijanić i Miodrag Davidović Daka podigli beleg.

Spomen-mauzolej u Starom Brodu, na Drini, kod Višegrada / Foto V. Mitrić
Spomen-mauzolej u Starom Brodu, na Drini, kod Višegrada / Foto V. Mitrić

Spomen-mauzolej, na Starom Brodu, na Drini, kod Višegrada, posvećen srpskim žrtvama od ustaških zločinačkih ruku u proleće 1942. godine, koji su podigli dobrotvori Spasoje Albijanić i Miodrag Davidović Daka, još samo čeka osvećenje, koje bi trebalo da predvodi patrijarh srpski Irinej, kao i veliku državnu ceremoniju.

Izgradnja i uređenje spomen-mauzoleja su okončani na vreme. Akademik SANU Matija Bećković je živo pratio izgradnju tog belega na Drini i kaže da ga raduje što je posao priveden kraju i što će „na mnogaja leta da svedoči o stradnju nedužnih srpskih, civilnih žrtava, od ustaške ruke, čijem su se divljaštu čudili i nacisti, koji su bili u blizini“.

Bećkovićeve besede, minulih godina, o neviđenoj drami u proleće 1942. godine, kada je iz Sarajeva krenulo 10.000 ustaša s namerom da proteraju i pobiju srpsko stanovništvo koje je izbeglo sa područja Sarajeva, Pala, Olova, Kladnja, Sokoca, Han Pijeska, Rogatice i Višegrada, po kazivanju Spasoja Albijanića, opredelile su njega i njegovog prijatelja Daku Davidovića da žrtvama u čast i spomen podignu ovo veliko uzdarje kraj same vode.

– Dolazili smo, svake godine na Mladence, na godišnjicu stravičnog zločina prema našem narodu, kao i akademik Bećković, da se poklonimo senima nedužnih žrtava, među kojima je bilo najviše dece, žena, staraca – priča Spasoje Albijanić. – Radove smo započeli u jesen prošle godine, dobro su napredovali i pred nama je svetkovina, čiji je pokrovitelj Vlada Republike Srpske.

ZA ovu golgotu vrlo bi bila primerena molitva koju je napisao najčuveniji Hercegovac Jovan Dučić, koja glasi:

„Pomiluj, Svemoćni, nevine što ginu, Tebi su pružili njine čiste ruke; Za tvoju su oni pali veličinu, na tvoj znak prineli sve suze i muke.“

Akademik Bećković, dobrotvor Albijanić i Drago Mirković
Akademik Bećković, dobrotvor Albijanić i Drago Mirković

Akademik Bećković je pohvalio ovo dobročinstvo Albijanića i Davidovića, „kako bi nedužni stradalnici i mučenici dobili dostojan beleg od roda svoga, uz tužnu konstataciju da se o ovome ćutale sve do pre 11 godina, kada je višegradski sveštenik Dragan Vukotić odlučio da prvi put služi pomen žrtvama“.

– Sva čast Albijaniću i Davidoviću, divnim čedima Stare Hercegovine, koji znaju dobro da je svaki zločin veliki, a još je veći onda kad se prikriva, što su minulih decenija činile vlasti u BiH, nažalost, ne samo komunističke, koje su za ovo zlo znale ali su ga stavili na spisak zabranjenih tema – kaže akademik SANU Dragoljub Drago Mirković, koji je bio na susretu dobrotvora i akademika Bećkovića.

Autor: Vladimir MITRIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: