fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„U spomen kosturnici su kosti srpskih mučenika, a ne imaginarnih antifašista“

Miloš Nikolić, čijeg su djeda Jovu ubile ustaše drugog dana pravoslavnog praznika Trojice 1943. godine u Srebrenici zajedno sa još 250 srpskih civila, rekao je da se u komunističkom režimu prikrivala prava istina i precizno definisanje žrtava ovog zločina iako je svima bilo poznato da su jedinice NDH-a monstruozno pobile srpske civile.

Miloš Nikolić, čijeg su djeda Jovu ubile ustaše drugog dana pravoslavnog praznika Trojice 1943. godine u Srebrenici zajedno sa još 250 srpskih civila, rekao je da se u komunističkom režimu prikrivala prava istina i precizno definisanje žrtava ovog zločina iako je svima bilo poznato da su jedinice NDH-a monstruozno pobile srpske civile
Miloš Nikolić Foto: SRNA

Nikolić je rekao da se ustaški zločin u Srebrenici dogodio 14. juna 1943. godine, odnosno drugi dan Trojčindana, a u obližnjem selu Zalazje 15. juna ili treći dan Trojčindana.

On ističe da je poznato da Trojčindan nije uvijek istog datuma, ali da se u Srebrenici „uobičajilo“ da se pomen žrtvama ustaškog zločina obavlja na taj veliki pravoslavni praznik i ta se praksa nastavlja i ove godine, iako se zločin dogodio 14. i 15. juna.

Nikolić kaže da mu je o tim zločinima pričala komšinica Milena Jovanović koja je skrivena gledala šta ustaše rade, ali je, na sreću, preživjela jer je nisu otkrili. Ustaše su sve ostale mještane koje su stigli svirepo ubili.

„U Srebrenici su ustaše 14. juna 1943. godine, prema njihovim pisanim dokumentima, ubile više od 155 srpskih civila. Zajedno sa njima ubijena je i porodica stomatologa Jevreja i porodica jednog muslimana – predsjednika suda u ovom mjestu, koji je bio oženjen Srpkinjom“, ispričao je Miloš Nikolić čiji je djed Jovo sa snahom Vasilijom i petočlanom jeverejskom porodicom ubijen u kući u kojoj on sada živi.

Ubijena jevrejska porodica, prema Nikolićevim saznanjima, bila je u srodstvu sa književnikom Isakom Samokovlijom.

Nikolić ističe da je narednog dana u selu Zalazje ubijeno još 97 Srba, a prema nekim podacima 107, među kojima 45-oro članova porodice Rakić, 16 Maksimovića i 15 Dragičevića.

On navodi da je Francetićev legionar, ustaški satnik Josip Korelec zbog pogibije svog brata u borbama kod Srebrenice naredio da se izvrši odmazda i predvodio je masakriranje koje su ustaše, uz pomoć nekih domaćih pristalica, svirepo počinile nad srpskim civilima.

„Ubijali su sve Srbe koje su zatekli u kućama. Stradale su kompletne višečlane porodice Stevanović, Krstić i druge. Ubijeno je pet članova porodice pekara Ostoje Stevanovića, kao i 15 civila iz srebreničkog sela Brežani koji su se tog dana zatekli u Srebrenici. Među ubijenim nije bio nijedan vojnik, a civili su ubijani svirepo na različite načine“, priča Nikolić.

Prema njegovim riječima, ploče sa imenima nastradalih nalazile su se u srebreničkoj crkvi, ali su u posljednjem ratu polupane i nestale jer su tako potomci srpskih ubica htjeli da izbrišu istorijske činjenice i pamćenje o srpskom stradanju na ovom prostoru.

Nikolić je naglasio da broj i imena svih stradalih 14. juna 1943.godine na ovom području nikada nije tačno utvrđen, jer to nije bio interes komunističkog sistema, ali se zna da je nakon Drugog svjetskog rata taj ustaški oficir osuđen u Zagrebu i kažnjen nekom simboličnom zatvorskom kaznom za zločin koji je počinio.

„Leševi ubijenih su naknadno sakupljeni i bili su bačeni i djelimično zatrpani u jamu na lokaciji u blizini današnje policijske stanice odakle je prilikom izgradnje kolektora dio posmrtnih ostataka 1971. godine prenesen u ovu kosturnicu, a dio iz drugih jama nikada nije prenesen i dostojno sahranjen“, prisjeća se Nikolić.

Nakon svirepog zločina počinjenog u Srebrenici, sljedećeg dana, treći dan Trojčindana, ustaše su napravile pokolj i u srpskom, srebreničkom selu Zalazje, gdje su ubili i poklali više desetina mještana.

Njihovi leševi sahranjeni su u spomen-kosturnicu u tom selu pored koje je još jedna spomen-kosturnica poginulim Srbima iz Zalazja i okoline koje su muslimanske snage pobile u posljednjem otadžbinskom ratu.

Prema zvaničnim podacima, u Srebrenici i na Zalazju prije 74 godine ubijeno je 228 Srba, od kojih je 80 djece, a prema nezvaničnim podacima, za ta dva dana u Srebrenici i okolnim selima ubijeno je više od 250 srpskih civila.

Nikolić ističe da su u Drugom svjetskom ratu nestala sva srpska sela na širem području srebreničke mjesne zajednice Sućeska, kao što su Slatina, Lipovac, Žedanjsko, Šušnjari i još neki srpski zaseoci i njihova imanja su nakon rata na misteriozan način zaposjeli i prisvojili muslimani, a za nestanak njihovih vlasnika nikada niko nije odgovarao.

Današnjem parastosu prisustvovao je i Cvijetin Maksimović čiji je djed Bogdan jedini ostao živ iz te porodice koja je živjela na Zalazju, a preživio je zato što nije bio u selu jer je ranije bio odveden u zarobljeništvo u Njemačku odakle se vratio 1945. godine.

„Apsurdno je, ali istinito, da se ognjište Maksimovića nije ugasilo zahvaljujući tome što je moj djed bio u zarobljeništvu“, kaže Cvijetin.

Prema njegovim riječima, u ovoj spomen kosturnici nisu kosti nikavih imaginarnih antifašista, kako je decenijama predstavljano, nego Srba koje su ubile ustaše.

Maksimović je istakao da se ove žrtve i zločini ne smiju zaboraviti i da su srpska pokoljenja dužna da se prisjećaju ovih mučenika, odaju im poštu i čuvaju uspomenu na njihovo stradanje kako se nikada ne bi zaboravilo ni ponovilo.

Kod spomen-kosturnice žrtvama ustaškog zločina u Srebrenici danas je služen parastos za više od 250 srpskih civila koje su ustaše ubile na drugi dan pravoslavnog praznika Trojica 1943. godine u Srebrenici i treći dan Trojčindana na Zalazju.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Služen pomen srpskim žrtvama ustaških zločina

Sedamdeset godina od zločina u Zalazju kod Srebrenice …

Služen parastos srpskim žrtvama ustaških zločina u …

Jedini genocid u BiH počinile ustaše nad Srbima | Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: