fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U selu Dragelji kod Gradiške u toku izgradnja Memorijalnog centra

U selu Dragelji kod Gradiške u toku je izgradnja Memorijalnog centra posvećenog stradaloj djeci Kozare u Drugom svjetskom ratu. Na ovaj poduhvat odlučio se književnik iz ovog kraja Đuro Koljanin, koji je dio djetinjstva proveo u logorima Nezavisne države Hrvatske, u kojima su mu ubijene dvije sestre.

POGLEDAJ VIDEO

U ranoj mladosti Đuro Koljanin, u Dječijem logoru „Sisak“ u Nezavisnoj državi Hrvatskoj izgubio je cijelu porodicu.

Memorijalni centar čiju izgradnju finasira sam posvetio je svojim tragično stradalim sestrama Zori i Mari.

Traume i danas osjeća.

– To stvara takvu depresiju da ja nisam znao šta se meni dešava. Čak, u učionicama kad me nastavnica nešto pita, nisam imao pojma gdje sam – naglašava Koljanin.

Ideju Koljanina prvi su podržali zaposleni u Zavičajnom muzeju Gradiška.

Kustos Bojan Vujčić kaže da će budući Memorijalni centar biti dopuna stalne muzejske postavke „Putevima pobjede“.

– Dragelji su jedno od potkozarskih sela koji su ponijeli veoma velike gubitke jer je 86 djece ubijeno iz ovog sela. Za jednu ne tako veliku MZ, to je veliki broj stradanja – naveo je Vujčić.

Memorijalni centar sastoji se od spomen parka i objekta u kome će biti smješteni biblioteka i izložbeni prostor.

Biće izloženi eksponati o stradanju djece Potkozarja.

– Želim da svi učitelji, nastavnici, profesori dovode svoju djecu da pogledaju i da im ispričam šta je bilo i kako je bilo – kaže književnik, Đuro Koljanin.

U zavičajnom muzeju Gradiška u toku je sistematizacija zaostavštine preminulog novinara Gojka Šerbule, o stradanju djece Kozare i Potkozarja, čija je porodica Muzeju poklonila fotografije i video materijal.

Izvor: RTRS

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: