Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U Prnjavoru predavanje na temu: “Moje Jadovno”

Datum objave: petak, 18 novembra, 2011
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+
Dr Dušan Bastašić iznad Šaranove jame na Jadovnu
Dr Dušan J. Bastašić iznad
Šaranove jame na Jadovnu

Svetosavska omladinska zajednica /SOZ/ Prnjavor, organizuje u nedjelju predavanje na temu “Moje Jadovno”.
Ustaški režim u Hrvatskoj je u kompleksu logora Jadovno – Gospić – Pag za samo 132 dana, ljeta 1941. godine na najsvirepije načine pobio preko 38.000 Srba i preko 2000 Jevreja i ostalih.
Ovaj kompleks logora, preteča Jasenovačkog sistema logora, bio je prvi organizovani likvidacioni centar na teritoriji Nezavisne države Hrvatske /NDH/.
Predavač je dr Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja građana “Jadovno 1941.” iz Banjaluke.
Bastašić će tokom predavanja govoriti o uzrocima stradanja 1941. godine, o vjekovnom animozitetu Katoličke crkve prema krajiškim pravoslavnim Srbima, te o razlozima dugogodišnjeg režiranog ćutanja o ovim zločinima.
On će posebno skrenuti pažnju na neophodnost očuvanja sjećanja na stradalničku istoriju srpskog naroda u svrhu očuvanja identiteta, prevencije genocida i biološkog opstanka Srba na ovim prostorima.
Nakon predavanja u Banjaluci, održanog krajem oktobra, ovo je drugo u nizu o ovoj temi u Republici Srpskoj i Srbiji a biće praćeno nizom slajdova i video zapisa.
Posebno je vrijedno da je SOZ inicijator ove serije predavanja, jer se ne smije zaboraviti da su na Jadovnu pobijena 73 sveštena lica SPC.
Predavanje će biti održano u nedjelju, 20. novembra u prostorijama Svetosavskog kulturnog kluba, u porti hrama Svetog Đorđa sa početkom u 18:00 časova, nakon večernje molitve.

Udruženje “Jadovno 1941.”

plakat_jadovno_prnjavor
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top