Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Prnjavoru predavanje na temu: „Moje Jadovno“

Dr Dušan Bastašić iznad Šaranove jame na Jadovnu
Dr Dušan J. Bastašić iznad
Šaranove jame na Jadovnu

Svetosavska omladinska zajednica /SOZ/ Prnjavor, organizuje u nedjelju predavanje na temu „Moje Jadovno“.
Ustaški režim u Hrvatskoj je u kompleksu logora Jadovno – Gospić – Pag za samo 132 dana, ljeta 1941. godine na najsvirepije načine pobio preko 38.000 Srba i preko 2000 Jevreja i ostalih.
Ovaj kompleks logora, preteča Jasenovačkog sistema logora, bio je prvi organizovani likvidacioni centar na teritoriji Nezavisne države Hrvatske /NDH/.
Predavač je dr Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja građana „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke.
Bastašić će tokom predavanja govoriti o uzrocima stradanja 1941. godine, o vjekovnom animozitetu Katoličke crkve prema krajiškim pravoslavnim Srbima, te o razlozima dugogodišnjeg režiranog ćutanja o ovim zločinima.
On će posebno skrenuti pažnju na neophodnost očuvanja sjećanja na stradalničku istoriju srpskog naroda u svrhu očuvanja identiteta, prevencije genocida i biološkog opstanka Srba na ovim prostorima.
Nakon predavanja u Banjaluci, održanog krajem oktobra, ovo je drugo u nizu o ovoj temi u Republici Srpskoj i Srbiji a biće praćeno nizom slajdova i video zapisa.
Posebno je vrijedno da je SOZ inicijator ove serije predavanja, jer se ne smije zaboraviti da su na Jadovnu pobijena 73 sveštena lica SPC.
Predavanje će biti održano u nedjelju, 20. novembra u prostorijama Svetosavskog kulturnog kluba, u porti hrama Svetog Đorđa sa početkom u 18:00 časova, nakon večernje molitve.

Udruženje „Jadovno 1941.“

plakat_jadovno_prnjavor

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: