fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U POTPUNOSTI ISTRAŽITI ISTINU O SREBRENICI

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/grujicic.jpg

BANjALUKA, 11. JUNA /SRNA/ – Predsjednik Opštinske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je Srni da preživjele srpske žrtve muslimanskog terora u Srebrenici očekuju da budu razotkriveni svi ciljevi i motivi koji su prouzrokovali događaje u Srebrenici, zbog čega Republika Srpska i njen narod trpe velike i raznolike posljedice.

Povodom 10 godina od usvajanja preliminarnog izvještaja o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, Grujičić je rekao da očekuje da se u potpunosti istraži istina o Srebrenici, uključujući i stradanje Srba.

On je zapitao do kada će sve porodice žrtava u Srebrenici od 1992. do 1995. godine biti predmet manipulacija i laži.

Grujičić je napomenuo da je bivša Komisija za Srebrenicu, kako nije ispunila zadatke prema viđenju naredbodavca Pedija Ešdauna jer nije navela dovoljno „naručenih“ podataka na osnovu kojih bi sudovi mogli presuđivati Srbima, morala da nastavi dopunjavati svoj izvještaj, što je i radila sve do 15. oktobra 2004. godine.

On je podsjetio pod kakvim je političkim terorom od visokog predstavnika bila Vlada Republike Srpske i da je u takvim okolnostima prvoimenovani predsjednik Komisije za Srebrenicu Marko Arsović podnio ostavku, kao častan čovjek i profesionalac.

Govoreći o brojnim propustima i netačnostima koje sadrži izvještaj bivše Komisije za Srebrenicu, Grujičić je rekao da su ekshumacije isključivo radili predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ i federalne komisije, dok je srpskoj strani bilo onemogućeno prisustvo.

On je naglasio da brojne tvrdnje koje se navode u ovom izvještaju nisu ničim dokazane, dok Komisija 28. diviziju takozvane Armije BiH naziva „mješovitom kolonom“, što čini i Tužilaštvo Haškog tribunala, čime se zanemaruje činjenica da je to bila čista vojna formacija, a time i legitimni vojni cilj.

Prema njegovim riječima, u Izvještaju se na više mjesta ističe da su vođene žestoke borbe, ali se ne navodi da je ijedan pripadnik pomenute divizije poginuo, te se od tada, pa i sada, koristi termin da su stradali dječaci, muškarci, umjesto vojnici i civili.

Grujičić ističe i da Komisija, kao i drugi, nije konstatovala kako su nastradali oni koji su ekshumirani, odnosno da li je neko pogubljen,
poginuo u borbi ili nagazio na minu, da li se sam ubio, što je bio zadatak Komisije, jer su i sami zaključili da će nastaviti istraživati, a nisu.

„Komisija navodi da nije mogla utvrditi koliko je primarnih, sekundarnih ili tercijarnih grobnica, pa stoga nije bilo moguće utvrditi broj ekshumiranih, cijelih ili pojedinačnih skeletnih ostataka, a tvrdi da je pogubljeno više od 7.000 lica“, naglasio je Grujičić.

On je istakao da iz svega proizilazi da Izvještaj Komisije za Srebrenicu nije sastavljen iz pouzdano utvrđenih činjenica, a posebno je značajno to da federalna komisija nije dostavila svoj spisak nestalih.

„Izvještaj predstavlja nedovršenu istražnu radnju, ali ga sudovi uzimaju kao gotovu činjenicu“, podsjeća Grujičić.

On je zaključio da zbog svega navedenog još nije utvrđena centralna evidencija nestalih u BiH /CEN/, jer bi se na taj način utvrdila istina koja nekima iz međunarodnih organizacija i institucija ne bi odgovarala, ali bi i tadašnjoj Vladi i tadašnjem predsjedniku Republike Srpske dokazala da su svoje postupke definisali slijedom pritisaka i ucjena, a ne činjenica i istine.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: