Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U petak promocija filma “Nebo nad Bjelovarom”

Opštinska Boračka organizacija organizovaće u Brodu u petak, 24. novembra promociju dokumentarnog filma “Nebo nad Bjelovarom”, autora Nedeljka Lajšića, koji je posvećen narodnom heroju majoru Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću, koji su poginuli u tom gradu u septembru 1991. godine.

 Opštinska Boračka organizacija organizovaće u Brodu u petak, 24. novembra promociju dokumentarnog filma "Nebo nad Bjelovarom", autora Nedeljka Lajšića, koji je posvećen narodnom heroju majoru Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću, koji su poginuli u tom gradu u septembru 1991. godine.
Brod – Nebo nad Bjelovarom
Foto: SRNA

Promocija filma biće odražana u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” s početkom u 18.00 časova.

Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Sa majorom Tepićem poginuo je i vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

Zbog ovog čina, major Tepić je postuhmno odlikovan Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglašen za narodnog heroja.

Autor Lajšić ističe da je ono što su uradili Tepić i Mirković “bezvremenski čin i ono po čemu će buduće genaracije pamtiti i pominjati njihova imena kao primjere patriota, hrabrih ljudi koji su branili svoju zemlju”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Film „Nebo nad Bjelovarom“ pokazuje kako se iskreno voli …

U ime časti – govor majora Milana Tepića | Jadovno 1941.

Dokumentarni film o herojstvu Milana Tepića i Stojadina …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: