fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Film „Nebo nad Bjelovarom“ pokazuje kako se iskreno voli zemlja

Dokumetarni film „Nebo nad Bjelovarom“, posvećen narodnom heroju Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću, pokazuje kako se iskreno brani i voli svoja zemlja, izjavio je autor filma Nedeljko Lajšić.

Nedeljko Lajšić Foto: RTRS
Nedeljko Lajšić Foto: RTRS

– Ono što su uradili Stojadin Mirković i Milan Tepić je bezvremenski čin i ono po čemu će buduće genaracije pamtiti i pominjati ime Milana Tepića kao primjer patriote, hrabrog čovjeka koji je branio svoju zemlju – rekao je novinarima Lajšić.

On je potvrdio da je u organizaciji Vojske Srbije i Ministarstva odbrane sinoć u Beogradu prikazan dokumentarni film „Nebo nad Bjelovarom“.

– Dokumentarni film traje sat i dvadeset minuta, prvi put imamo izjave svjedoka, i to, uslovno da kažem, i druge strane i njihovo viđenje ovog događaja – naveo je Lajšić.

On je danas prisustvovao pomenu majoru Milanu Tepiću na mjesnom groblju u Komlencu, u Kozarskoj Dubici.

Film „Nebo nad Bjelovarom“ posvećen je narodnom heroju Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću, koji su poginuli u tom gradu na današnji dan 1991. godine.

Sniman je na brojnim lokacijama u BiH, a nastao je uz podršku Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedor i potpisuje ga brojna ekipa.

Nedeljko Lajšić autor je 20 dokumentarnih filmova, od kojih su mnogi nagrađeni na međunarodnim festivalima.

Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Sa majorom Tepićem poginuo je i vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

Zbog ovog čina, major Tepić je postuhmno odlikovan Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglašen za narodnog heroja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dokumentarni film o herojstvu Milana Tepića i Stojadina Mirkovića

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: