fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas parastos za ubijene Srbe iz Brežana

U srebreničkom selu Brežani danas će biti služen parastos za 32 Srba koje su prije 25 godina ubili muslimanski vojnici iz Srebrenice u proteklom ratu.

U srebreničkom selu Brežani u petak, 30. juna, biće služen parastos za 32 Srba koje su prije 25 godina ubili muslimanski vojnici iz Srebrenice u proteklom ratu
Srebrenica – Brežani – spomenik
Foto: SRNA

Planirano je da parastos bude služen u 11.00 časova kod spomen-obilježja u Brežanima, gdje će biti prislužene cvijeće za pokoj duša poginulih, položeno cvijeće i odata počast nastradalim.

Obilježavanje 25 godina od stradanja Srba u Brežanima organizuje Odbor za obilježavanje značajnih datuma stradanja srpskog naroda Srebrenice sa preživjelim stanovnicima i članovima porodica nastradalih Srba iz tog sela.

Nastavljajući etničko čišćenje Srba u selima oko Srebrenice i Bratunca, muslimanske snage iz Srebrenice i okoline su u zoru 30. juna 1992. godine upale u Brežane i počinile masakr nad mještanima.

Muslimanski vojnici ubijali su sve što su stigli, pa i nepokretne i gluvonijeme.

Neki mještani su uhvaćeni živi, masakrirani i zapaljeni, a selo je opljačkano i zapaljeno.

Tijela Dostane i gluvonijeme Krstine Lazić, koje su tada nestale, još nisu pronađena.

Nije preživio niko od mještana koji su tog jutra živi zarobljeni.

Preživjeli su samo oni koji su zahvaljujući poznavanju terena uspjeli da pobjegnu u obližnje šumarke i sakriju se, gledajući svirepa ubistva.

Zarobljeni su mučeni, masakrirani i spaljivani, umirući u najvećim mukama.

Najstarija žrtva masakra bio je osamdesetosmogodišnji Stanko Milošević, a najmlađa petnaestogodišnji Ljubomir Josipović. Među ubijenima je bilo pet žena.

Za zločine nad mještanima Brežana, kao i za sve druge počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, još niko nije odgovarao.

Iako postoje brojni dokazi i preživjeli svjedoci, koji su prepoznali neke počinioce zločina i spremni su da ispričaju ko je i kako vršio torture i masakrirao zarobljene Srbe, većinom civile iz Brežana, Tužilaštvo i Sud BiH ih ne pozivaju da svjedoče, niti pokreću istragu protiv počinilaca.

Veći broj tada zapaljenih srpskih kuća u Brežanima još nije obnovljen i njihovi vlasnici ni nakon 25 godina nemaju gdje da se vrate.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

ZA MASAKR SRBA U BREŽANIMA JOŠ NIKO NIJE ODGOVARAO

PARASTOS ZA UBIJENE SRBE IZ BREŽANA – Jadovno 1941.

Miloš Milojević: Prikaz knjige „Srpske žrtve Srebrenice …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: