Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Oslu otvorena izložba o stradanju prebilovačkih Srba (FOTO)

Datum objave: utorak, 4 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

U Parohijskom domu Srpske pravoslavne crkve u Oslu otvorena je izložba “Prebilovci” posvećena stradanju mještana tog hercegovačkog sela, gdje su ustaše u ljeto 1941. godine ubile 820 Srba. Samo u jednom danu, 6. avgusta te godine, ubijeno je između 550 i 600 žena i djece tako što su živi bačeni u Šurmanačku jamu kod Međugorja. Ugašen je život u 57 porodica. 

 U Parohijskom domu Srpske pravoslavne crkve u Oslu otvorena je izložba "Prebilovci" posvećena stradanju mještana ovog hercegovačkog sela, gdje su ustaše u ljeto 1941. godine ubile 820 Srba.
U Parohijskom domu Srpske pravoslavne crkve u Oslu otvorena je izložba “Prebilovci”
Foto: SRNA

Za sve koji nisu bili u mogućnosti da dođu na otvaranje, parohijski dom će biti otvoren u sledećim terminima:

Utorak 04.april od 18-19č
Četvrtak 06.april od 18-19č
Subota 08.april od 09-13č
Nedelja 09.april od 10-13č
Dobrodošli!

“Ilindanski pokolj” preživjelo je samo 170 Prebilovčana, pretežno muškaraca, koji su se ponovo ženili i u poznim godinama dobijali novu djecu i davali im imena onih postradalih. Tako je obnovljen život u selu.

Zbog ove tragedije, Prebilovci su četvrto na svetskoj listi najstradalnijih sela u Drugom svjetskom ratu.

Izložbu je sinoć otvorio predsjednik Srpskog nacionalnog društva “Prebilovci” Milenko Jahura, a govorio je i predsjednik udruženja građana “Jadovno 1941.” iz Banjaluke Dušan Bastašić, koje je inicijator i zajedno sa Kulturnim centrom Novoga Sada nosilac ovog projekta.

Izložbu "Prebilovci" u Parohijskom domu Srpske pravoslavne crkve u Oslu otvorio je predsjednik Srpskog nacionalnog društva "Prebilovci" Milenko Jahura.
Milenko Jahura Foto: SRNA

Jahura je velikom broju prisutnih govorio o korijenima, provođenju i domašajima genocida nad Srbima i o sadašnjoj situaciji gdje se ponovo nasrće na Prebilovce oduzimanjem zemljišta.

“Na otvaranju izložbe govorio sam i o našoj nekulturi zaborava umjesto kulture sećanja”, rekao je Jahura za Srnu.

Bastašić je uručio povelje “Jadovnički dobrotvor” Crkvenoj opštini Oslo i njenom sekretaru Bojanu Rakonjcu.

Predsjednik udruženja građana "Jadovno 1941." iz Banjaluke Dušan Bastašić uručio je povelje "Jadovnički dobrotvor" Crkvenoj opštini Oslo i njenom sekretaru Bojanu Rakonjcu.
Predsjednik udruženja građana „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan J. Bastašić uručuje
povelje “Jadovnički dobrotvor” Crkvenoj opštini Oslo Foto: SRNA

On je u izjavi za Srnu naglasio da je govorio i o srpskom društvenom i institucionalnom odnosu prema kulturi sjećanja, koja, kako je rekao, nažalost sve više liči na kulturu zaborava.

Bastašić je podsjetio na riječi akademika Matije Bećkovića da je “od svih jama u koje su bačeni Srbi u vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske najveća i najdublja ona jama zaborava koja je zinula u nama, jama u koju smo decenijama bacali i odlagali naše sjećanje na stradanje naših najmilijih”.

Na otvaranju izložbe predstavljen je i projekat “Memorijalni centar Prebilovačka kuća”, čiji je inicijator Udruženje “Jadovno”.

“To je ideja da se u Prebilovcima, na jednom stradalničkom imanju, sagradi memorijalni centar `Prebilovačka kuća`. Bio bi to prvi memorijalni centar koji su Srbi digli na području svih srpskih zemalja kao znak adekvatnog sjećanja i odgovornog odnosa prema stradanju svojih predaka”, naglasio je Bastašić.

Sekretar Crkvene opštine Oslo Bojan Rakonjac pomogao je da se i prije dvije godine otvori izložba “Moje Jadovno” u glavnom gradu Norveške.

U Norveškoj živi značajan broj Srba porijeklom iz Srpske, Srbije i zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ.

Posjetioci izložbe “Prebilovci” u Oslu imali su priliku da upoznaju obične životne priče koje svjedoče o stradanju.

Prebilovci su staro srpsko selo u Hercegovini, koje se nalazi na obodu doline Neretve, pet kilometara od Čapljine. Do 1941. godine, Prebilovci su bili, za hercegovačke prilike, veliko i ekonomski jako selo u kome je živjelo oko hiljadu stanovnika.

Za sve koji nisu bili u mogućnosti da dođu na otvaranje, parohijski dom će biti otvoren u sledećim terminima:

Utorak 04.april od 18-19č
Četvrtak 06.april od 18-19č
Subota 08.april od 09-13č
Nedelja 09.april od 10-13č
Dobrodošli!

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

IZLOŽBA: PREBILOVAČKI MUČENICI

VIDEO – Izložba „Prebilovci“ – Beograd 21. maj 2015 …

Spasovdan u Beogradu: Izložbom „Prebilovci” predstavljena …

U beogradu otvorena izložba o stradanju prebilovačkih srba

Sećanje je put poštovanja kojim treba da idemo – izložba …

Prebilovci – Jadovno 1941.

Prebilovci – selo na internetu


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top