Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U NOVOM PARKU SAHRANjENO VIŠE OD 700 ROMA?

Datum objave: petak, 28 oktobra, 2011
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Likvidacija.jpgSavez Roma Republike Srpske zatražio je da se otvori masovna grobnica u novom parku u Gradišci i provjere navodi da li se u njoj nalaze posmrtni ostaci više od 700 Roma ubijenih u ustaškom logoru Stara Gradiška u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Saveza Saša Mašić rekao je da je to dužnost prema njegovim sunarodnicima.

“Na sjednici Skupštine opštine (Gradiška) govorio sam o masovnoj grobnici i uvjerio se da odbornici o tome veoma malo znaju. Dužni smo da odamo počast romskim žrtvama – djeci, ženama, starcima. Neophodno je da se istina o stradanju Roma rasvijetli i to smo zatražili od nadležnih institucija”, rekao je Mašić tokom obilaska mjesta gdje se nalazi masovna grobnica.

Penzioner Mile Strunić, koji je u to vrijeme bio učenik, priča o odvođenju više od 700 Roma iz mjesta Žeravice i Mokrice i ističe da pamti dramatične prizore koji su ga šokirali.

“Sa njima je bila i srpska porodica Pauković koja je tu živjela. Njih su ustaše pohvatale i izgubio im se svaki trag. Romi su u logoru Stara Gradiška poubijani maljevima, jer su im lobanje bile razbijene”, kaže on.

Prema riječima Strunića, nakon nekoliko dana od odvođenja saznalo se da su Rome pretjerali preko mosta u Staru Gradišku, pobili i bacili u kanal Strug.

“Kada su partizanske jedinice na kraju rata ušle u to područje tijela Roma u fazi raspadanja partizani su zapregama prevezli u Bosansku Gradišku.

I sada zamišljam jezive prizore koje sam vidio kada su ih sahranili u veliku grobnicu pored muslimanskog groblja u parku”, ispričao je Strunić.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Branko Bjelovuk obećao je na sjednici gradiške Skupštine opštine da će slučaju vezi sa masovnom grobnicom biti riješen.

“Postupiće se u skladu sa civilizovanim normama koje poštuju sve žrtve ustaških logora i minulih ratova”, rekao je Bjelovuk.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top