fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Njujorku branimo istinu o Jasenovcu

 

U januaru u UN Srbija organizuje izložbu o jednom od najstrašnijih logora. Biće prikazane i nove činjenice o stradanju Srba, Roma i Jevreja

Foto Tanjug
Foto Tanjug

Srbija priprema veliku izložbu o Holokaustu u Jasenovcu, koja će 25. januara biti otvorena na Ist Riveru u Ujedinjenim nacijama – saznaju „Novosti“.

Na izložbi pod nazivom „Istina o Jasenovcu – pravo na nezaborav“ u sedištu svetske međunarodne organizacije po prvi put će biti predstavljeni novootkriveni dokumenti o ovom logoru i žrtvama jednog od najstrašnijih stratišta tokom Drugog svetskog rata, smeštenom u tadašnjoj NDH.

Izložbu će otvoriti šef diplomatije Ivica Dačić, koji za „Novosti“ kaže da je ona fokusirana na istinu o genocidu i Holokaustu, a ne na konfrontaciju sa Hrvatskom:

– Biće predstavljene relevantne istorijske činjenice i izložba je posvećena svim žrtvama u Jasenovcu, i Jevrejima i Romima, ne samo stradalim Srbima.

Ideja projekta „Jasenovac“ treba da doprinese mobilisanju svetske javnosti i da bude doprinos naporima UN da se probudi svest o kolektivnom identitetu i zajedničkim vrednostima, koje treba braniti u vreme velikih globalnih promena i da žrtve koje su pale za ideale nekog boljeg sveta ne budu uzaludne. Otvaranje izložbe posebno dobija na težini u okolnostima kada se u našem regionu, ali i u Evropi, ponovo bude duhovi nacionalizma i fašizma.

U okviru postavke u sedištu UN biće izloženo na desetine panoa sa tekstovima Međunarodne ekspertske grupe istoričara, skulpture vajara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković i crteži slikara Dragana Jelovca, autentični predmeti Memorijalnog centra Donja Gradina iz Republike Srpske i knjige o ovoj tematici.

Izložbu će, u osnovi, činiti postavka koja je prošlog januara izložena u Njujorku, povodom 75 godina od osnivanja Jasenovca, a koju su tada organizovali Institut za Holokaust iz Izraela i Institut za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Izraela. Tu izložbu otvorio je reditelj Emir Kusturica.

FILMOM PROTIV REVIZIJE ISTORIJE

U okviru napora da se spreči sveopšta revizija istorije i zaštiti sećanje na sve srpske žrtve 20. veka, predsednici Srbije i RS, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, inicirali su ideju da se snimi film u međunarodnoj produkciji o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu. Procene broja stradalih u ovom logoru već decenijama izazivaju kontroverze u hrvatskoj i srpskoj javnosti, a barata se brojkom od čak 700.000 ubijenih, među kojima je bilo 90 odsto Srba.

Autor: D. M.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Dačić: Svetu se mora reći istina o stradanju Srba | Jadovno …

Aleksandar Ružić: Jasenovac – prepreka ili istina | Jadovno …

Saopštenje Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: