fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Saopštenje Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu

Djeca logoraši u Jasenovcu

Saopštenje Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, povodom Izložbe o Jasenovcu u SAD Ministarstvoa za inostrane poslove Republike Srbije je trebalo da organizuje u Njujorku, SAD u Ujedinjenim nacijama izložbu pod naslovom Holokaust – izložba o Aušvicu Balkanskog poluostrva”, povodom 75 godina od proboja logoraša iz Jasenovca. Namesto predviđne izložbe u Ujedinjenim nacijama u Njujorku organizovana je izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav” i to u Hobokenu, u jednom bivšem magacinu firme Flourish and multiply. Naravno niko od diplimata i niko od zainteresovani hosoba nije mogao ili nije želeo da poseti tu izložbu.

Ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije je poslalo ogroman broj ljudi izSrbije na tu izložbu, njih dvadeset troje (23). Dnevni list POLITIKA iz Beograda je objavio više članaka o ovoj izložbi koje je napisala novinarka Mirjana Stojanović. Ti članci su pisanisa ciljem da se obmane javnost u Srbiji i da se navedena izložba prikaže kao veliki uspeh. Saznajemo da organizatori izložbe nisu uopšte ni pokušali da stupe u vezu sa Udruženjempreživelih Jasenovačkih zatočenika i njihovih potomaka iz Beograda, koje poseduje ogromnu dokumentaciju prikupljenu tokom više od pola veka postojanja. Nisu stupili ni u kontakt saUdruženjem Jasenovac-Donja Gradina iz Banja Luke, na čijoj teritoriji se nalazi najvećestratište Jasenovačkog logora, u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice. Takođe nisu konsultovali ni Međunarodnu komisiju za istinu o Jasenovcu itd. Izgleda da je cela izložba u Hobokenu bila privatizovana i organizovana za ličnu promociju pojedinih privatnih osoba.

Saznajemo da na toj izložbi nisu prikazani koljači Srba, Jevreja i Roma niti pak njihovi nalogodavci. Broj žrtava Jasenovačkog sistema hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma je umanjen i nejasan. Nije istaknuto da su rimokatolici Hrvati u Jasenovačkom sistemu logora smrti strašno mučili i potom klali, ubijali maljem i na druge načine Srbe,pravoslavne vere, Jevreje i nekatolike Rome.

Pored Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije u organizovanju izložbe u Hobokenu je učestvovao i Jasenovac Research Institute iz Njujorka, čije delovanje je osudila IV  Međunarodna konferencija o Jasenovcu, jer je njen sadašnji director Bari Lituči, koji je proterao ili primorao da iz nje odu svi osnivači tog instituta. IV  Međunarodna konferencija o Jasenovcu je donela zaključak da se prekine svaka saradnja sa Barijem Litučijem jer je on preko američkih sudova izdejstvovao da se zabrani Zbornik radova sa I Međunarodne konferencije o Jasenovcu, koja je održana u Njujorku pod predsedništvom američkog profesora Bernarda Klajna.Po odluci suda povučeni su svi neprodati primerci knjige i spaljeni. Takođe su svi primerci knjige povučeni iz biblioteka i uništeni. Bari Lituči je proglašen u Republici Srpskoj zapersona non grata. Nažalost Ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije je rešilo da sa takvom osobom organizuje navedenu izložbu. Naglašavamo da ovakvi postupci Ministarstvainostranih poslova Srbije uskraćuju i oduzimaju žrtvama Jasenovačkih logora dužno poštovanje. Tim postupcima Ministarstva teško su povređene i ojađene sve žrtve. Ministarstvo inostranihposlova republike Srbije nije objasnilo zašto izložba nije organizovana u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, kao što je bilo predviđeno, ni zašto su naziv i tema izložbe promenjeni.  Nije objašnjeno zašto se dozvolilo da se izložba pretvori u promociju privatnih lica i zašto je javnost u Srbiji pogrešno informisana. Nije objašnjeno zašto je bilo potrebno da se na izložbu upute 23 osobe iz Srbije na čelu s jednim predstavnikom Ministarstva inostranihposlova.

U ime svih žrtava Jasenovačkog sistema hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma, u ime svih organizacija koje se bave proučavanjem i čuvanjem sećanja na Jasenovačke žrtveiz Republike Srpske i Republike Srbije, u ime preživelih Jasenovačkih mučenika, Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu ulaže svoje negodovanje i protest zbaog navedenih postupakaMinistarstva inostranih poslova Republike Srbije i organizatora izložbe o Jasenovcu u SAD.

Prof. dr Srboljub Živanović,

Predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu,

London, Velika Britanija

Vezane vijesti:

Zid ćutanja oko Jasenovca

Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav” otvorena u Americi …

Danas u Njujorku otvaranje izložbe o Jasenovcu | Jadovno 1941.

Reagovanje Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu …

Živanović: Sakrivena istina o Jasenovcu i broju stradalih …

Saopštenje Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu …

O tačnosti podataka Muzeja žrtava genocida o žrtvama …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: