fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas obilježavanje 75 godina od Bitke na Kozari

Na Mrakovici će danas biti obilježeno 75 godina od Bitke na Kozari, kada je u periodu od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Nacionalni park „Kozara"
Nacionalni park „Kozara“

„Kozara i njena okolina bila je strateški veoma interesantno područje sa većinski srpskim stanovništvom koje je bilo jedna od ciljanih meta naših neprijatelja, kao i partizanski pokret koji je tu formiran“, rekao je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je u Bici za Kozaru, koja je počela 10. juna i trajala do 15. jula 1942. godine, partizanski pokret imao značajnu ulogu u zaštiti srpskog stanovništva, iako je bio brojčano mnogo slabiji od neprijatelja.

„Odnos snaga na početku bitke je bio 3.000 partizanskih boraca protiv 11.000 njemačkih fašista i 20.000 ustaša i domobrana iz Nezavisne Države Hrvatske“, rekao je Savanović, koji je i ministar rada i boračk-invalidske zaštite Republike Srpske.

On je dodao da je cilj njemačkih fašista bio da na Kozari slome partizanski pokret, ali i da je rasele, kako partizani ne bi imali podršku stanovništva.

Savanović je naveo da je za četiri godine Drugog svjetskog rata sa tih prostora u logore odvedeno 68.000 civila, dok ih je 40.000 stradalo od fašističkog i ustaškog terora.

„Kozara, koja je iznjedrila 45 narodnih heroja, ostala je simbol otpora, hrabrosti, ali i stradanja civilnog stanovništva“, rekao je Savanović.

On je dodao da će u subotu, 1. jula, biti odata i počast srpskim civilima stradalim u vrijeme NDH u Jadovnu.

„Prvi logori koji su bili formirani u NDH bili su Gospić, Jadovno i Pag, a statistika govori da je za nekoliko mjeseci njihovog postojanja ubijeno i mučeno 40.132 pripadnika srpskog naroda“, rekao je Savanović.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje ovog istorijskog događaja Velimir Dunjić naveo je da je prijem zvanica u vili „Mrakovica“ predviđen u 8.30 časova, dok će parastos kod Spomen-krsta biti služen u 9.00 časova, a za 9.45 časova najavljeno je polaganje vijenaca kod Centralnog spomen-obilježja.

Dunjić je dodao da je u 10.15 časova predviđeno obraćanje zvaničnika, a u 10.40 umjetnički program.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i savjetnik ministra rada i boračko- invalidske zaštite general Milan Torbica.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca i civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Na Mrakovici 2. jula obilježavanje 75 godina od Bitke na Kozari

Obilježeno 75 godina od proboja obruča na Kozari | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: