fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas 74 godine Bitke na Sutjesci

Na Tjentištu će danas biti obilježene 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.

Tjentište spomenik
Tjentište spomenik

Obilježavanju, koje zajednički organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Programom je u 11.00 časova predviđeno polaganje cvijeća na Centralnom spomeniku narodnim herojima – Spomen kosturnica, a u 11.20 časova planirano je obraćanje zvaničnika.

U 11.45 časova planiran je kulturno-umjetnički program, a u 12.30 časova ručak za učesnike.

Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih i snaga ustaške Nezavisne Države Hhrvatske i uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa tri hiljade ranjenika.

Ofanziva je okončana probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Sutjeska – najznačajnija bitka za partizanski pokret | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: