Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Danas 26 godina od zločina nad Srbima u selu Ledići

Datum objave: nedelja, 3 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

U selu Ledići u federalnoj opštini Trnovo danas će biti obilježeno 26 godina od svirepog zločina nad 24 srpska civila koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH.

Ledići (Foto:panoramio.com)
Ledići (Foto:panoramio.com)

Parastos za ubijene žitelje Ledića biće služen u 12.00 časova kod spomen-obilježja u ovom mjestu.

Zločin nad srpskim civilima u selu Ledići 3. juna 1992. godine izvršili su pripadnici takozvane Armije BiH regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu pripadnika takozvane Armije BiH ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno do te mjere da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Skeleti su uglavnom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela.

Prema izvještaju MUP-a Republike Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Trnovo i član organizacionog odbora za obilježavanje ovog datuma Goran Timotija rekao je Srni da je u Ledićima prije rata živjelo 40 do 50 Srba, a danas ih je samo dvoje.

“To govori da se u ovom selu dogodilo planirano istjerivanje, zastrašivanje i ubijanje mještana sa tog područja. Desio se strašan zločin za koji još niko nije pravosnažno osuđen. Trenutno se u Sudu BiH vodi postupak protiv Edhema Godinjaka kojeg optužnica, kao najodgovornijeg, tereti za zločine nad Srbima na području Trnova”, rekao je Timotija.

Jedan od članova organizacionog odbora Slavko Vasić rekao je Srni da su prve žrtve u Ledićima bili njegovi roditelji koji su na podmukao način ubijeni u Dejčićima 2. juna 1992. godine.

“Moj otac je godinama u stadu imao desetak ovaca Muniba Ozdića iz Turova, pa su ga muslimani iz Dejčića pozvali da potjera Munibove ovce. Otac i majka su otišli i tamo su ih ubili. Ne znam ko je to učinio, ne znam ni koja vojska je tu bila prisutna, da li takozvana Armija BiH, Zelene beretke ili neko treći, ali uporno tvrdim da je najodgovorniji bio Edhem Godinjak – komandir Stanice policije. Mislim da je on morao da bude odgovoran za civilno stanovništvo na tom području”, naveo je Vasić.

On kaže da mu je u napadu na Lediće ubijena i baka, te da je u narednih četiri-pet dana većina mještana ovog sela stradala na kućnom pragu. Oni malobrojni koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama pronađeni su i ubijeni.

“Osim Dragana Vasića, koji je tada imao 12 godina, svi koji su krenuli prema Treskavici pobijeni su na lokalitetu Poljice, gdje su ih presrele muslimanske snage. Dječak je ranjen ležao među ubijenima i tako uspio da se spasi sigurne smrti. Grupa koja je krenula prema Krupcu stigla je na srpsku teritoriju u Vojkoviće živa i zdrava”, naveo je Vasić.

Obilježavanju 26 godina od svirepog ubistva srpskih civila u Ledićima prisustvovaće i Milena Vitković kojoj je ubijeno devet članova najuže porodice Tešanović.

“Zatrvene su porodice iz tri kuće. Ubijena mi je majka koja je imala 59 godina, brat, njegova žena i sin – mali Milun od godinu i po dana, drugi brat sa ženom, te strina, stric i njihovo dvoje djece. Ubijeni su prilikom prelaska Treskavice prema Kalinoviku, kada su ih iz zasjede presreli muslimanski vojnici. Njihove posmrtne ostatke našla sam tek poslije 10 godina u Javorskoj kosi na Treskavici, nakon što je neko imao dušu da kaže gdje se nalaze”, rekla je Vitkovićeva.

Ona je navela da su, osim devet članova njene porodice, tada ubijene komšije Savo Kenjić, Radojka Vasić i njena kćerka Slađana Sekulić, te Slavojka Vasić.

Vitkovićeva je rekla da su njena majka i strina, koje su išle posljednje i nekim slučajem stigle do Kalinovika, nakon dva mjeseca ubijene u Miljevini, kada su naišle na muslimansku zasjedu. Tada je, kaže, poginuo i njen rođak od tridesetak godina, koji je pošao da ih isprati do Miljevine.

Kada je riječ o postupku koji se u Sudu BiH vodi protiv Edhema Godinjaka za ubistva i zatvaranje Srba u selima na području Trnova, Vitkovićeva kaže da “samo Božija pravda može to da riješi”.

“Sve je to bolno i još svježe iako je prošlo 26 godina. S tim liježem, s tim ustajem. Prije nekoliko dana išla sam u Lediće i na grobu mog oca koji je dao cijelu porodicu, među kojima su dva borca, vidjela srušen krst. Sada nisam u mogućnosti da sama postavim novi, pa se nadam da će mi neko pomoći da to uradim jer je moj otac to zaslužio”, rekla je Vitkovićeva.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Bradina, Ledići i Čemerno čekaju pravdu | Jadovno 1941.

Masakr nad Srbima u Ledićima – zločin bez kazne | Jadovno …

svjedočenje o ubistvu porodice tešanović iz sela ledići
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top