Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Muzeju Hercegovina predavanje o najvećem naučniku naše civilizacije

Povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, u trebinjskom Muzeju Hercegovine održano je predavanje o najvećem naučniku naše civilizacije i savremenim tehnologijama.

Predavanje o Tesli Foto: RTRS
Predavanje o Tesli Foto: RTRS

Organizatori i predavači bili su predstavnici Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle iz Beograda.

– Nikola Tesla nam je ostavio naučno-tehničke osnove nove budućnosti . On je Božije darovanje civilizacije kroz um jednog Srbina – rekla je direktorka Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, Milka Kresoja, koja živi i radi u Rusiji. Posljednjih godina, dodaje, tamo vlada potpuna „Teslomanija“, i zato je ubijeđena da njegovo vrijeme tek dolazi.

– Tog genija zaista treba izučavati, pa toliko je patetnata koje nije uspio primjeniti, niti je to dostupno javnosti da bismo do kraja znali. Ono što znamo je – probajte da isključite električnu energiju i cijela planeta će stati, ugasiće se. Pa za 100 godina nismo izmislili novu banderu, Tesla je sve za nas uradio, i za 19. i za 20. naročito za 21. vijek i ko zna koliko još – rekla Kresoja.

Spasoje Vlajić do sada je napisao 40-ak knjiga, od kojih je četiri posvetio Tesli. Osnovna oblast kojom se bavi jeste „Fizika i tehnologija svijesti“, a koja je nastavak Teslinog djela. U Međunarodnom centru kaže Vlajić, trenutno istražuju na koji način energija jedne misli može odrediti kretanje svemira.

– Vidjeli smo da je daleko ispred svog vremena, prije mjerenja moždanih talasa, znamo da misao ima energiju, a kako se prenosi energija misli? Osnovni obrazac je da kada čovejk nešto pomisli misao pokreće moždane ćelije, a iz njih zrače živčane struje i moždani talasi – rekao je Vlajić.

Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle ima u planu da s naučnicima iz Rusije, na planini Rtanj napravi Teslin toranj i malo naselje koje će nositi ime najvećeg naučnika današnjice. A sve u cilju upoznavanja generacija koje tek dolaze s Teslinim izumima i dostignućima.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Banjani: Spomenik Tesli u zemlji predaka

Da nije bio naučnik, Tesla bi bio književnik | Jadovno 1941.

Poreklo roditelja Nikole Tesle: „Kolijevka mojih djedova, Kraljevina Srbija…“ (I)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: