Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U mjestu Kistanje obijene srpske kuće tokom vaskršnjih praznika

U mjestu Kistanje, u Hrvatskoj, tokom pravoslavnog Vaskrsa obijene su dvije srpske kuće, a najviše obnovljenih srpskih kuća je devastirano i opljačkano u Ulici Franje Tuđmana u tom mjestu, rekao je Srni direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

Kistanje
Kistanje

Štrbac je naveo da su dvije kuće u Kistanjama, Ruže Ardalić, koja živi u Njemačkoj, i njene pokojne majke Mande Mirčete, obijene u noći sa subote na nedjelju, da su sjekirom obijena ulazna vrata, a kuće devastirane.

On je dodao da je prije osam dana u naselju Mažibrade, u Kistanjama, bilo više slučajeva obijanja i pljačke obnovljenih srpskih kuća.

„Tamošnji ljudi kažu da to više niko i ne prijavljuje policiji i da se prosto zabrinu ako ni u jednu kuću ne bude provaljeno“, rekao je Štrbac.

On je dodao da je najviše srpskih kuća u Kistanjama, gdje je nekada živjelo 98 odsto Srba, devastirano u Ulici Franje Tuđmana, kao i u ulicama Hrvatskih branitelja i Ante Starčevića.

„Devastirane su kuće gdje nema u blizini komšija. U Ulici Franje Tuđmana su devastirane srpske kuće koje su obnovljene, ali sada izgleda kao da je ponovo prošao rat, ponovo su opljačkane i devastirane“, kaže Štrbac.

On je podsjetio da je, prema popisu iz 1991. godine, u Kistanjama živio 2.021 stanovnik, od čega 1.980 ili 98 odsto Srba, a svega devet Hrvata, a ostatak su bili Jugosloven i ostali.

Prema posljednjem popisu iz 2011. godine, u tom mjestu živjelo 1.909 stanovika, od čega 50 Srba, a ostalo su Hrvati sa Kosova i Metohije, takozvani Janjevci.

Štrbac je rekao da je antifašistička ploča, koja se nalazi na putu Kistanje-Knin, prema manastiru Krka, poprskana sprejom i na njoj je iscrtano slovo „U“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kistanje, selo koje je uvažavao i car Franjo Josip | Jadovno 1941.

Kistanje, 19.juna 2017. : Govor mržnje uz Božji hram… | Jadovno …

Parastos Savi Bjelanoviću, srpskom lideru Dalmacije druge polovine XIX vijeka

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: