fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Parastos Savi Bjelanoviću, srpskom lideru Dalmacije druge polovine XIX vijeka

KISTANjE – U selu Đevrske koje se nalaze u sastavu opštine Kistanje, održan je parastos nekadašnjem vođi dalmatinskih Srba Savi Bjelanoviću koji se svojim političkim radom u drugoj polovini 19. vijeka zalagao za prava Srba u Dalmaciji, ali i narodno opismenjavanje. 

Parastos za upokojene služio je sveštenik Eparhije dalmatinske Đorđe Veselinović u prisustvu pedesetak okupljenih mještana, poštovaoca lika i djela Save Bjelanovića.

Sava Bjelanović rođen je u dalmatinskom selu Đevrske 1850. godine. Bio je osnivač Srpske narodne stranke u Primorju, ali i osnivač i urednik Srpskog lista i Srpskog glasa. U svojoj političkoj borbi borio se za prava Srba, ali i Hrvata, a njegovi zemljaci i poštovaoci njegovog lika i djela s ponosom ističu hrabrost, vizionarstvo ali i političku umješnost, koja je krasila Savu Bjelanovića.

Sava Bjelanović
Sava Bjelanović

Opština Kistanje, kao i mještani Đevrsaka, svake godine obilježavaju godišnjicu smrti slavnog zemljaka, čiji se grob nalazi u porti đevrsačkog hrama Svetog Proroka Ilije. Dužnost današnjih generacije jeste da ne zaborave lik i djelo ovog poznatog Dalmatinca rekao je Borislav Šarić, zamjenik načelnika Opštine Kistanje.

Koliko je Sava Bjelanović bio poštovan i voljen među svojim sunarodnicima svjedoči i podatak da je prilikom prenosa njegovih posmrtnih ostataka iz Zadra u rodne Đevrske na dočeku u Bribirskim Mostinama bilo prisutno 18 sveštenika, 30 kočija, tri stotine školske djece, kao i mnoštvo ožalošćenog naroda. To je najbolji dokaz da je ličnost Save Bjelanovića bila visoko cijenjena među dalmatinskim Srbima, a njegovo ime, ne smije biti zaboravljeno ni danas, poručeno je u Đevrskama.

Autor: Vaska Radulović

Izvor: Banija Online

Oznake: Kistanje, Sava Bjelanović, parastos, Đevrske

Vezane vijesti:

Kistanje, selo koje je uvažavao i car Franjo Josip

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: