Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U masovnoj grobnici tela petočlane srpske porodice

Čeka se analiza DNK, ali postoji indicija da je reč o porodici Šutaković – supružnicima Nedeljku i Dari i njihovim sinovima Radomanu, Aleksandru i Đorđu

Masovna grobnica otkrivena je na đubrištu na periferiji Đakovice (Foto Simo Spasić)
Masovna grobnica otkrivena je na đubrištu na
periferiji Đakovice (Foto Simo Spasić)

Među posmrtnim ostacima pronađenim nedavno u masovnoj grobnici na periferiji Đakovice sumnja se da pet tela pripadaju ubijenoj srpskoj porodici sa troje dece. Ovu sumnju danas je na osnovu saznanja iz Komisije za nestale osobe izneo prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić gostujući na TV Pink, ali nije precizirao o kojoj je porodici reč.

U pomenutoj komisiji Vlade Srbije danas su za „Politiku” rekli da identifikacija posmrtnih ostataka još nije završena i da će tek nakon dobijenih rezultata od Međunarodne komisije za nestale i razgovora sa porodicama žrtava biti saopštena njihova imena.

Međutim, prema našim nezvaničnim saznanjima, postoji indicija da bi pronađeni posmrtni ostaci mogli da pripadaju petočlanoj porodici Šutaković, kidnapovanoj sredinom juna 1999. godine u Đakovici. Ove naše informacije nadležni nisu mogli da potvrde. Pretpostavku da je reč baš o porodici Šutaković ne odbacuju, ali napominju da će tek posle upoređivanja koštanih uzoraka uzetih sa posmrtnih ostataka pronađenih pre tri nedelje u grobnici na periferiji Đakovice sa DNK materijalom članova porodica nestalih moći sa sigurnošću da se govori o imenima žrtava.

Fotografija porodice Šutaković sa "Srpskog zida plača" (Foto D. Ivanović)
Fotografija porodice Šutaković sa “Srpskog zida plača” (Foto D. Ivanović)

Podsećamo, „Politika” je objavila da je pre tri nedelje na groblju u Đakovici, po nalogu Euleksa i uz prisustvo članova radnih grupa iz Prištine i Beograda, počelo iskopavanje masovne grobnice, a samo iz ovog regiona, u zvaničnoj evidenciji naše zemlje, još 53 osobe se vode kao nestale. Ipak, prema podacima više udruženja nestalih na Kosovu i Metohiji, jedina porodica sa troje dece koja je oteta krajem devedesetih godina prošlog veka u Đakovici bila je baš porodica Šutaković – supružnici Nedeljko (1936) i Dara (1939) i njihova tri sina: Radoman (1989), Aleksandar i (1981) i Đorđe (1986). Njihova imena nalaze se na spisku kidnapovanih i nestalih u južnoj srpskoj pokrajini pod brojevima od 361 do 365, a o Šutakovićima je prilikom obraćanja Savetu bezbednosti 6. decembra 2012. godine govorio i tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Porodica Šutaković kidnapovana je 13. juna 1999. na putu od njihovog stana do crkve u Đakovici, gde su krenuli da se sklone od albanskih terorista. Svi se još vode kao nestali”, rekao je tada Vučić.

O ovoj porodici nije otkriveno mnogo podataka: Nedeljko Šutaković rođen je u Orahovcu, a sve do trenutka kad je otet živeo je na Kosovu i Metohiji. Iz prvog braka imao je dve ćerke sa kojima je iz Orahovca otišao u Prizren, a posle razvoda i osnivanja nove porodice preselio se u Đakovicu. Njegova supruga Dara, rodom iz Podgorice, dobila je stan od firme u kojoj je dugo radila, i to u blizini bolnice u Đakovici, u tada novom naselju Gradić Pejton.

Kopija fotografije porodice Šutaković iz 1989. godine nalazi se na srpskom „zidu plača”, među stotinama slika nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji u poslednjim godinama prošlog veka.

Na petnaestogodišnjicu nestanka porodice Šutaković, 2014. godine, „Politika” je razgovarala sa ćerkom i rođakom Nedeljka Šutakovića. Do njih su, kako su nam tada ispričale, doprle priče Srba iz zbegova 1999. godine sa Kosova i Metohije da su Nedeljko, Dara i njihova tri sina potražili utočište od albanskih terorista u crkvi u kojoj se okupljao srpski živalj pre bekstva iz Đakovice. Navodno je Nedeljko tada otišao nazad u stan da nešto uzme, a kako se nije vraćao, za njim su krenuli Dara i deca. Posle toga niko ih više nije video. Kasnije su kolale priče da je porodica Šutaković oteta i kamionom prebačena u Albaniju, ali dokaza za to nije bilo.

Verica Tomanović, predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM, za naš list kaže da se od 1999. do danas i dalje ne zna sudbina 572 naša građanina nestala u južnoj srpskoj pokrajini, dok su u poslednjih 19 godina pronađeni posmrtni ostaci njih 370, koji su identifikovani i predati porodicama.

– Ako se radi ovim tempom utvrđivanja sudbine nestalih teško da ćemo doći do saznanja šta je bilo sa našim najmilijima – dodaje Tomanovićeva.

Autor: Dejana Ivanović

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

U grobnici kod Đakovice tijela najmanje pet Srba

Ovo je masovna grobnica u Đakovici u kojoj su tela …

Porodice žele da prisustvuju iskopavanju grobnice u Đakovici

Otkriveni posmrtni ostaci naših sunarodnika na KiM: Grobnica kod Đakovice krije tela 20 Srba?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: