Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Londonu održana komemoracija „Sjećanje na srpske žrtve ustaškog genocida“

Direktor Fondacije Dragana Tomašević podsjetila je prisutne na činjenicu da je revizija istorije sve više prisutnija u javnom životu kako Hrvatske tako i Srbije.
Dragana Tomašević; FOTO: SRNA

U Londonu je održan komemorativni skup „Sjećanje na srpske žrtve ustaškog genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH)“, na kojem su ličnosti iz britanskih akademskih krugova, političkog života, te predstavnici ambasada raznih zemalja u Velikoj Britaniji prvi put čuli sličnosti i razlike između njemačkig logora Aušvic i ustaškog Jasenovac.

Skup je održan sinoć, u organizaciji Fondacije za sjećanje na Jasenovac i Holokaust, u okviru tradicionalne manifestacije „Mjesec srpske kulture u Velikoj Britaniji“ u Srpskom centru pri Crkvi Svetog Save u Londonu.

Gostima je na skupu prikazana premijera dokumentarca „Zaboravljeni genocidi-grijeh ćutanja“, koji je prije samo mjesec dana dobio prestižnu nagradu američkog tijela „Sinopsis“, u kategoriji Najboljeg dokumentarca za socijalnu pravdu 2021. i 2022. godine, u produkciji kuće Rusija Danas.

Drugi dio večeri bio je posvećen predavanju eksperta za Aušvic profesora Gideona Grajfa, koji je održao predavanje pod nazivom „Aušvic i Jasenovac – dva pakla na zemlji“, saopšteno je iz „Fondacije za sjećanje na Jasenovac i Holokaust“.

Grajf je napomenuo da je koncentracioni logor Jasenovac još uvijek nedovoljno poznat široj publici i da se ne čini dovoljno na eksponiranju činjenica o ovom logoru za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma.

U saopštenju se navodi da su ličnosti iz britanskih akademskih krugova, političkog života, te predstavnici ambasada raznih zemalja u Britaniji prvi put čuli sličnosti i razlike između logora njemačkog nacističkog logora Aušvic i jasenovačkog sistema hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma.

Direktor Fondacije Dragana Tomašević podsjetila je prisutne na činjenicu da je revizija istorije sve više prisutnija u javnom životu kako Hrvatske tako i Srbije.

Ona je pozvala da se podrži peticija najstarijeg poslanika parlamenta Srbije Smilje Tišme, preživjelog djeteta logoraša, koja se zalaže da Skupština Srbije usvoji rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Svečanost je završena prezentacijom triologija knjiga Gideona Grajfa, čiji su primjerci poklonjeni bibliotekama srednjih škola, najprestižnijih univerziteta, nacionalnoj i biblioteci lokalnih samouprava te britanskim parlamentarcima.

Grajf je trilogiju ovih knjiga napravio tokom svog boravka u Srbiji, a posvećena je genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Ove godine je više od 40 organizacija i privatnih lica uzelo učešće u tradicionalnoj manifestaciji „Mjesec srpske kulture u Velikoj Britaniji“.

Skup je održan u partnerstvu sa Upravom za dijasporu i Srbe u regionu Ministarsvta spoljnih poslova Srbije.

Izvor: Srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: