Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U logoru u Odžaku počinjeni stravični zločini nad Srbima

Norveški istoričar i major koji je službovao u norveškoj mirovnoj misiji u BiH Knut Fluvik Toresen rekao je da je kao oficir koji je služio u Modriči čuo za logor u Odžaku, gdje su Hrvati i muslimani zatočili srpske civile, uključujući žene i djecu, nad kojima su činili stravične zločine.

Odžak
Odžak

„Čuli smo svjedočenja bivših logoraša o stravičnim zločinima počinjenim nad srpskim ženama koje su bile zatočene u tom logoru, koji uključuju silovanje i druge oblike seksualnog zlostavljanja“, rekao je Toresen za „Politiku“.

On je istakao da u ratovima postoje žrtve na svim stranama i da su Srbi takođe, žrtve, što je spoznao kada je prvi put došao u Sarajevo krajem rata, a pogotovo kada je služio kao oficir u Modriči.

„Da bi moglo da dođe do pomirenja, svijetu se mora reći cijela istina, a počinioci zločina moraju biti izvedeni pred lice pravde“, rekao je Toresen, istraživač iz oblasti mirovnih studija, koji je radio u Centru „Simon Vizental“ u Tel Avivu.

Toresen je dvije godine bio u norveškoj mirovnoj misiji u Republici Srpskoj i Sarajevu, a na Kosovu i Metohiji je bio uključen u akciju norveškog bataljona od 250 vojnika koji je 17. marta 2004. godine, tokom „martovskog pogroma“, zaustavio 10.000 Albanaca koji su htjeli da unište srpsko selo Laglavicu.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Zaboravljene žrtve iz logora smrti

Grupa Srba sa srpskim prijateljima Norvežanima napravila

OBILjEŽENO 20 GODINA OD FORMIRANjA LOGORA ZA SRBE U ODžAKU

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: