Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽENO 20 GODINA OD FORMIRANjA LOGORA ZA SRBE U ODžAKU

odzak

U Vukosavlju i u selu Novi Grad, kod Odžaka, danas je obilježeno 20 godina od stradanja Srba sa područja opštine Odžak u proteklom ratu, koji su bili zatočeni u 16 logora na teritoriji BiH i Hrvatske.

Polaganjem cvijeća na centralnom spomeniku poginulim borcima i civilima u posljednjem otadžbinskom ratu u Vukosavlju i prisluživanjem svijeća u crkvi Svetog Petra i Pavla u Novom Gradu kod u Odžaka, Federacija BiH, danas su članovi Udruženja

logoraša „Odžak 92“, predstavnici boračkih organizacija Vukosavlja, Broda i Šamca, te lokalnih uprava Vukosavlja i Šamca obilježili 20 godina od početka progona i formiranja logora za Srbe na prostoru opštine Odžak.

„Na današnji dan 1992. godine Hrvatsko vijeće odbrane /HVO/ formiralo je logore u Osnovnoj školi u Odžaku i preduzeću `Strolit`, gdje su u zarobljeništvu držali 1.294 srpska civila, među kojima je bilo 104 djece“, rekao je predsjednik Udruženja logorala „Odžak 92“ Mile Miletić.

Miletić je naglasio da su od 8. maja 1992. godine do 15. juna 1993. godine, kada je oslobođen posljednji Srbin, odžački Srbi bili zatvarani i mučeni u 16 logora, od čega je 11 logora bilo pod upravom vojnih i paravojnih snaga Hrvata i muslimana u BiH, a pet logora je bilo u Republici Hrvatskoj.

„Ubijena su ili umrla zbog torture 42 logoraša, silovane su 62 žene, od kojih je najmlađa djevočica imala samo 10, a nastarija žena 60 godina“, rekao je Miletić.

On je naglasio da je za ovaj zločin do danas osuđen samo čuvar u logoru Ferid Halilović, podignuta je optužnica protiv Marka Miloša u Okružnom sudu Doboj, a čeka se potvrđivanje optužnice Tužilaštva BiH protiv Albijane Terzić.

Udruženje „Odžak 92“ ima 235 članova.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: