fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Ljubljani 22. aprila 2010. tribina „Od Jadovna do Jasenovca“

Milan Bastašić
Milan Bastašić

Srpsko društvo „Zadužbina“ organizuje u Ljubljani tribinu na temu „Od Jadovna do Jasenovca“ na kojoj će biti prikazan dokumentarni film o Jadovnu, a o stradanju Srba na prostorima nekadašnje HDH i današnje Hrvatske govoriće istoričari autori brojnih knjiga i publikacija koje se bave tematikom stradanja srpskog naroda na tim prostorima.

O strahotama jasenovčkih logora smrti na tribini će svjedočiti jedan od rijetkih preživjelih jasenovačkih logoraša, izbjeglica iz Hrvatske 90-tih godina Milan Bastašić iz Banjaluke.

Na tribini u Ljubljani biće predstavljena i nova knjiga Milana Bastašića „Bilogora i Grubišno Polje 1941-1991“.

Specijalni gosti na tribini u Ljubljani biće autor knjige „Jadovno – kompleks ustaških logora 1941“ Đuro Zatezalo iz Karlovca i profesor Svetozar Livada iz Zagreba koji će govoriti o tome kako je vršeno etničko čišćenje u Hrvatskoj i kako se u zadnjih sto godina promenila struktura stanovništva na prostorima gdje je vjekovima živio pravoslavni srpski narod, o čemu je pisao i u najnovijoj publikaciji pod nazivom „Etničko čišćenje – ozakonjeni zločin stoljeća“.

Osnivač Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić rekao je SRNI da je ovo, nakon Banjaluke još jedna u nizu javnih tribina organizovanih sa ciljem da se sačuva živo sjećanje na stradale Srbe u najvećpj ustaškoj „fabrici smrti“ u Jasenovcu, ali i tokom devedestih godina prošlog vijeka na prostorima sadašnje Hrvatske.

„Naš je cilj da ovakvim okupljanjem na javnim tribinimana širom prostora bivše Jugoslavije, ali i u drugim zemljama, oživimo sećanje na našu postradalu braću, decu, majke i očeve, kao i na bake i pradjedove i tako spriječimo da sjećanja na te mučenike izblijede, jer njihova krv teče našim venama, a njihov vapaj je sve veći što ih mi, njihovi potomci više zaboravljamo“ – upozorio je Bastašić.

Tribina na temu „Od Jadovna do Jasenovca“, koju organizuje Srpsko društvo „Zadužbina“ u saradnji sa Udruženjem „Jadovno 1941“ iz Banjaluke, održaće se u Ljubljani u četvrtak 22. aprila u 19.00 časova u Poslovnom centru „Slovenijales“ u ulici Dunajska cesta 22.

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: