Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Livnu obeleženo 75 godina od stradanja srpskog naroda

16aU subotu 30. jula u Livnu je održana centralna komemoracija povodom 75 godina od stradanja srpskog naroda u livanjskom polju tokom Drugog svetskog rata.

U kapeli i spomen-kosturnici Sv. Velikomučenice Marine, Svetu Liturgiju i pomen stradalima služio je otac Srđan Belenzada, paroh veselinjski, dok je za pevnicom odgovarao paroh lijevanjski, otac Željko Đurica, sa narodom. Liturgiji je prisustvovalo 60-ak vernika, mahom potomaka stradalih, koji se svake godine skupljaju da obeleže ovaj dan.

Prva ustaška ubistva livanjskih Srba počela su već u maju, hvatajući zamah u junu i julu, da bi svoj vrhunac dostigla u danima oko Ognjene Marije. U Livnu i okolnim selima pobijeno je oko 1600 pravoslavnih Srba. U pojedinim selima, kao što je Golinjevo, pobijeno je kompletno srpsko stanovništvo, dok je u drugim selima samo manji broj uspeo preživeti. Među najvećim stratištima su bili livada kraj sela Prolog, jama Ravni Dolac i škola u Čelebiću.

18a

Kapela i spomen-kosturnica posvećena Sv. Velikomučenici Marini sagrađena je tokom 1991. godine, kao večno počivalište za mošti postradalih, koje su te godine izvađene iz jama i sa drugih stratišta livanjskog polja i položene u kosturnicu.

Tokom rata 1992-1995, ovaj hram je pretrpeo značajna oštećenja, dok su mošti mučenika uznemirene. U ovoj godini, kada se navršava 75 godina od ovog velikog stradanja i 25 godina od početka izgradnje kapele i vađenja kostiju naših predaka iz jama, očekujemo i završetak radova na obnovi i uređenju ovog hrama.

20a

Izvor:

Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: