Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U JASENOVCU UBIJENO IZMEĐU 122.000 I 130.000 LjUDI

jasenovac_mjesto_logora.jpg

Viši kustos Muzeja žrtava genocida u Beogradu istoričar Dragan Cvetković procjenjuje da je u Jasenovcu stradalo između 122.000 i 130.000 ljudi, od kojih su 63 odsto bili Srbi.

Cvetković je ukazao na to da se Jasenovac poistovjećuje sa ukupnim stradanjem Srba u NDH, ali u njemu je život izgubilo svega 23 odsto svih srpskih civila, odnosno 30 odsto u svim logorima zajedno.

Ostalih 70 odsto srpskih civila ubijenih u NDH stradalo je na raznim stratištima, najčešće u selima u kojima su živjeli ili u neposrednoj blizini.

Cvetković je naveo da je pitanje Jasenovca istraženo što se tiče činjenica i da „tu manje-više nema nepoznanica, ali da se postavlja pitanje interpretacija tih činjenica“.

„Interpretacija tih činjenica posledica je lične odgovornosti ili neodgovornosti pojedinaca, pa i istoričara među njima. Ono što je nesporno jeste da je to svakako najveći i najbrutalniji logor u jugoistočnoj Evropi, te je kao takav postao paradigma stradanja u Jugoslaviji“, rekao je Cvetković za „Blic“.

On je podsjetio na to da se o broju žrtava Jasenovca vode polemike već 67 godina i zaključio da je država propustila priliku da poslije rata popisom utvrdi tačan ili približno tačan broj stradalih, što je otvorilo prostor manipulacijama i nagađanjima, licitiranjima brojem stradalih koja su se kretala od 20.000 i 30.000, pa do milion.

Prema njegovim riječima, u Muzeju žrtava genocida u Beogradu sada se nastoji doći do približno objektivnog broja stradalih u logoru.

„Koliko je meni poznato, kolege iz Spomen-područja `Jasenovac` su personalnom identifikacijom došli do broja od oko 80.000 i nastavljaju s radom. Mi u Muzeju imamo podatke od oko 88.000 stradalih i idemo dalje. Dakle, sigurno nema manje stradalih od ovih brojeva“, rekao je Cvetković.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: